… Po otoku Lefkada

….. Osebna doživetja …..

Otok Lefkada je eden od mnogih grških otokov, ki privablja turiste od marsikod, predvsem lastnike jaht. Otok se nahaja ob celini na zahodnem predelu Grčije. Tu lahko vidimo različne plaže, najlepše na zahodni obali otoka, kjer nam odtenki barv morja jemljejo dih.
Dopust se vsekakor lahko popestri s kakšnim izletom (organiziranim ali v lastni režiji), saj te možnosti obstajajo. Otok Lefkada je zelo priljubljen tudi pri ljubiteljih vodnih športnih aktivnostih (pri windsurferjih), kajti na južnem predelu otoka v letovišču Vassiliki in ob mestu Lefkada so zanje dobri pogoji.
Ob glavnem mestu Lefkada je velika urejena marina, so pa tu zelo aktualne organizirane letne regate, največje v Mediteranu.
Potovanja so sicer na splošno včasih bolj … včasih pa tudi manj obarvana z raznimi doživljaji. V nadaljevanju si lahko preberete moje dogodivščine iz tega čudovitega otoka … hkrati prilagam tudi podrobnejše opise nekaterih krajev, različne informacije, ki bi morda tudi vam lahko prišle prav, priložene pa so tudi fotografije z imeni krajev, zalivov, plaž…
 Vabljeni na branje!!

Trenutno se nahajate v rubriki “Potovanja”, kjer opisujem osebna doživetja iz tega otoka. Splošne informacije o otoku Lefkada pa si lahko pogledate tukaj podDestinacije

Prihod na otok Lefkada

Grški otok Lefkada spada v skupino Jonskih otokov … mi mu pravimo Lefkas, imenujejo ga pa tudi Lefki, kar pomeni »lepi«.
Otok Lefkada je peti grški otok po vrsti, na katerem sem letovala in si ga ogledala skoraj v celoti.

Če se ozrem nazaj in primerjam vse obiskane grške otoke, lahko rečem, da je ta otok eden mojih lepših … morda tudi zato, ker je precej zelen, predvsem pa so me fascinirale plaže zahodne obale otoka Lefkada s čudovito turkizno barvo morja …. beri naprej

Letovišče Nydri

Nydri je največje letovišče na otoku Lefkada (Lefkas), skozi katero poteka glavna cesta vzhodnega dela otoka, ki pa se vsak večer v predelu centra letovišča zapre (promet se namreč preusmeri na stranko cesto) in glavna cesta se za nekaj ur spremeni v sprehajalno promenado, ob kateri so številne trgovinice, manjše pekarne, lokalčki …  na nasprotni vzporedni strani … ob morski strani pa se v precej dolgi liniji vrstijo različni lokali, taverne ter restavracije, ki poleg domače tradicionalne grške kuhinje ponujajo tudi tuje dobrote, na primer iz italijanske kuhinje.

Skoraj celotno letovišče Nydri sva seveda raziskala že prvi dan.
Ob prihodu v hotel in po namestitvi je bila ura že pozno popoldan in zaradi vožnje, ki je navsezadnje v celoti trajala kar dovolj dolgo, čeprav je bil let kratek, sva že čutila lakoto. Najin hotel je stal tik ob plaži in sva jo lahko videla tudi iz najinega balkona … nekaj korakov … in že sva bila na njej.
…. beri naprej

Izposoja avtomobila

Ob prihodu na otok Lefkada nam je vodička pri opisovanju otoka omenila tudi čudovite plaže na zahodni obali. Vsekakor sva te plaže želela videti , tako sva se odločila, da si najameva vozilo in se hkrati zapeljeva še malce po otoku, otok Lefkada namreč ni tako velik.
Naslednji dan sva takoj po zajtrku šla v iskanje avtomobila v rent-a-car, ki je bil precej blizu najinega hotela, videla sva ga namreč že takoj ob prihodu v Nydri. Izbire sicer ni imel velike , vzela sva, kar je pač bilo na razpolago, vendar sva kasneje, ko sva se vozila naokoli, videla še druge izposojevalnice z večjo izbiro in boljšo ponudbo. …. beri naprej

Južni del otoka

Letovišče Nydri leži na vzhodni obali na sredi otoka Lefkada in kot sem že omenjala skozenj poteka glavna cesta iz smeri mesta Lefkada in naprej proti jugu otoka.
Po prevzemu avtomobila, ki sva ga najela, sva takoj krenila na pot … sprva na jug otoka Lefkada, kamor je vodila cesta … in nato naprej proti zahodu do čudovite plaže Porto Katsiki, pred tem pa sva se odločila, da si spotoma ogledava še kakšen zalivček in se podkrepiva, preden greva na plažo  … nekaj uric za »namakanje« v vodi in sončenje je namreč za naju več kot dovolj … beri naprej

Plaža Porto Katsiki

Znamenita plaža Porto Katsiki leži pod pečinami na južnem delu zahodne obale otoka Lefkada … in tja sva tokrat bila namenjena.

Ob vmesnem postanku v vasici Vassiliki sva se po obilnem in okusnem kosilu odpravila naprej.
Letovišče oziroma vasica Vassiliki leži v globokem zalivu na južnem predelu otoka Lefkada. Precej veliko letovišče ponuja kar pestro izbiro, poleg seveda kopanja na peščeni plaži in uživanja v odlični kulinariki se lahko turisti tudi rekreirajo na valovih morja, tu so namreč odlični pogoji za windsurferje … ki pa jih je prijetno tudi opazovati.
V času, ko sva odhajala iz vasice Vassiliki, so turisti še vedno prihajali na kosila, midva pa sva se napotila nazaj proti avtomobilu, da nadaljujeva pot, saj sva imela pred seboj še kar nekaj kilometrov. …beri naprej…

Vasica Agios Nikitas

Najin čas na znameniti plaži Porto Katsiki na zahodni obali otoka Lefkada, kjer sva se predajala soncu in morju, je prijetno in kar prehitro mineval, sonce pa se je medtem že napotilo proti obzorju. Ker sva imela do najinega hotela v letovišču Nydri še kar nekaj vožnje, sva se iz plaže odpravila malce prej.
Nazaj sva se vračala po drugi strani … proti severu ob zahodni obali otoka Lefkada. Pokrajina na tej strani otoka je precej drugačna od vzhodnega dela.
…beri naprej…

Mesto Lefkada

V preteklih objavah sem že omenjala, da ima otok Lefkada istoimensko glavno mesto … mesto Lefkada. Mesto se nahaja na skrajnem severo-vzhodu in sicer takoj ob vstopu na otok, cesta namreč poteka tik ob mestu, oziroma gre skozi obrobje mesta. Na eni strani se mesto zaključuje ob kanalu, čez katerega je postavljen simpatičen lesen most, ki ga turisti radi uporabljajo za fotografiranje, ….

… na drugi strani pa mesto objema velika moderna marina, v kateri je prostor za kar 620 večjih jaht … in priznati moram, da je pogled na marino veličasten, nama jo je uspelo namreč videti čez dan. …beri naprej…

Izlet na celino … Parga

Na otoku Lefkada je marsikaj zanimivega na ogled, vendar naju je v času najinega dopustovanja na tem otoku kljub temu zamikalo, da bi se zapeljala še malce po celini, glede na to, da je dostop do celine preprost … poleg tega sva imela najet avto še za en dan … in tako sva šla na izlet…
Zjutraj sva si seveda obvezno privoščila jutranjo kavico … si zraven še dodatno podložila želodec z obilnim zajtrkom ter se nato odpravila na pot.
Cesta naju je vodila najprej proti mestu Lefkada, tam sva prečkala tamkajšnje tako imenovano mokrišče, se zapeljala čez most in prispela na celinski del, se vozila najprej v smeri Preveza, kjer je tudi letališče … ter nato vožnjo nadaljevala ob obalni cesti v smeri proti večjemu pristanišču Igoumenitsa, oziroma drugače povedano … v smeri severo-zahod.
…beri naprej…

Dolina slapov

Otok Lefkada je eden redkih grških otokov, ki ima lasten vir vode, vendar čez poletje malce usahne. Se pa na otoku nahaja tudi višji slap in tako sva se odločila, da greva na krajši pohod in si slap tudi ogledava…
Področje se imenuje Waterfalls in se nahaja v kotlini blizu letovišča Nydri.
Ker so običajno poletni dnevi na grških otokih precej vroči, sva krenila na pot takoj po zajtrku. Do slapov je iz centra letovišča Nydri približno tri kilometre in  nama se je zdela razdalja ravno pravšnja za dopoldanski krajši pohod. …beri naprej…

Izlet z ladjo …. 1.del

Izleti z ladjico so se mi vedno zdeli zelo zanimivi … in lepo popestrijo dopustniške dni. V letovišču Nydri, kjer sva dopustovala, je bilo možnosti izletov z ladjami dovolj in odločila sva se, da greva na enodnevni izlet, ki vključuje kopanje na eni najlepših plaž, to je Egremni beach, ta leži na zahodni obali otoka Lefkada, hkrati pa bil v programu obisk dveh tradicionalnih vasic na sosednjih otokih (na Kefaloniji in Itaki) ter ogled jame na otoku Meganissi..
…beri naprej…

Izlet z ladjo …. 2.del

Naša plovba ob zahodni obali otoka Lefkada se je nadaljevala … plaža Porto Katsiki je bila že za nami, pred nami pa je bil pogled na navpične, pretežno bele pečine, ki so se dvigovale visoko nad morjem, morje okoli nas pa je bilo lepe modre (ne preveč temne) barve.
Od daleč se je nato pod pečinami videl tanek bel pas, ki je ločeval morje od pečin in je sčasoma postajal čedalje bolj viden, morje pa je dobivalo lepšo in lepšo barvo, prelivajočo v turkiznih odtenkih. Približali smo se obali in pred nami je bila plaža imenovana Egremni beach…
…beri naprej…

Izlet z ladjo …. 3.del

Od plaže Egremni smo se polni prijetnih vtisov od čudovitega morja vračali proti jugu … po isti poti … ob zahodni obali otoka Lefkada mimo plaže Porto Katsiki, ki je bila sedaj že popolnoma obsijana s soncem … ter nadaljevali pot.

V eni uri smo prispeli do severnega dela otoka Kefalonia … pravzaprav med otokoma Kefalonia in Ithaka in kmalu se je prikazal prvi skriti zaliv, v katerem smo lahko videli različna plovila, v ozadju pa majhno vasico… Fiskardo seveda.

 Ladja je pristala ob pomolu in čas je bil za izstop… …beri naprej…

Izlet z ladjo …. 4.del

Naša izletniška plovba iz vasice Fiskardo na otoku Kefalonia se je nadaljevala.

Ob otoku Kefalonia leži otok Ithaca in naš naslednji cilj na našem izletu je bil obisk majhne tradicionalne vasice Kioni na otoku Ithaca. 
Otok Ithaka nam je znan kot Odisejev dom. Majhen otok ima le malce več kot tri tisoč prebivalcev, vasice po otoku pa so barvite in preproste … najbolj znana med njimi je Kioni, ki leži na severnem delu otoka. Pravijo, da je postanek v tej vasici obvezen.  …beri naprej…

Zadnje objave:

Polarni mraz

Polarni mraz

Zima nam je že začela kazati svojo pravo podobo mrzlih dni z malce snega, ampak občasno se še vedno pojavljajo čudoviti sončni dnevi, ki pa vedno ne kažejo tiste prave zimske podobe. Eden lepih dni je bil dva dni nazaj. Čudovito sončno vreme je kar vabilo na sprehod po naravi. Pogled v nebo je ponujal prekrasno modro barvo, na katerem so počasi tu in tam pluli beli kopasti oblaki, ki se jim resnično ni nikamor mudilo. Sonček je prijetno grel, čeprav je bilo v senci še vedno čutiti zimski zrak, kar se je videlo tudi na tleh, saj so bila zamrznjena, čeprav je bilo sredi dneva. Skratka, sprehod ob tem sončnem dnevu je resnično prijal. Med potjo so mi družbo delali ptički, ki so veselo poskakovali po drevesih in veselo žvrgoleli, kot bi se že prebujala pomlad.
To naj bi bil zadnji dan pred naslednjo snežno pošiljko, vsaj tako so napovedali na radiu. V naslednjih dneh je napovedano sneženje in obšel nas naj bi celo polarni mraz … temperature naj bi dosegale tudi pod -20⁰C čez noč. No ja … zima že mora biti, ampak takšna res ni potrebna. Pa saj verjetno ne bo … vsaj tokrat ne kaže tako, kar je bil dokaz tudi današnji dan, ki je bil prav tako prijetno sončen, torej napoved ni v celoti držala … no ja, zjutraj je bilo malce bolj hladno, ampak … zima je tu!

In kakšni ekstremi so se že dogajali v preteklosti?! Izbrskala sem nekaj zanimivih podatkov…
Naša najhladnejša celina je Antarktika, na kateri je povprečna temperatura v hladnem delu leta okoli -63⁰C, ampak leta 1983 so namerili kar -89⁰C …. hmmm, ob tej temperaturi brez dvoma zmrzneš.
Naj navedem nekaj najnižjih temperatur po Evropi…
V Avstriji je bilo februarja leta 1932 kar -52⁰C, leta 2013 je bilo februarja na severnem delu gorske Italije skoraj -50⁰C, decembra 2001 je v Nemčiji padla temperatura skoraj na -46⁰C, januarja leta 1963 je bilo v Bosni in Hercegovini -42⁰C, na Češkem so februarja 1929 leta izmerili dobrih -42⁰C, skoraj isto je namerila Švica meseca januarja leta 1987,  Francija je imela januarja 1985 leta -41⁰C, prav tako Poljska januarja leta 1940… in če navedem še najnižjo namerjeno temperaturo v Sloveniji, ta je bila -34⁰C kar trikrat, dva zaporedna dneva februarja leta 1956 in januarja leta 1968… in kje? … nikjer drugje kot na Babnem polju.

Imejte se lepo … ogrejte se ob topli peči…
… in prejmite prisrčen pozdrav od Ljubice …
… do naslednjega petka …

Prvi sneg

Prvi sneg

Spominjam se svojih otroških dni, kako sva z bratom čakala na prvi sneg. Proti koncu leta, ko se je bližala zima, to je bilo pogostokrat že meseca novembra, je zapadel prvi sneg in pobelil naravo.

Snega je bilo običajno kar precej, ne samo kakšen centimeter, iz katerega smo lahko brez težav (zaradi količine seveda) delali snežake. Oh, to je bilo seveda potrebno obvezno narediti. Za snežaka je bilo nato potrebno poiskati še ustrezne dodatke … saj veste, za oči, nos in usta, pa morda še kakšno metlo ali palico za v roko. Tudi sani ali napolnjeni žaklji s slamo so bili v trenutku pripravljeni za spust po hribu … pa seveda brez kepanja ni šlo. Pogostokrat nas je premrazilo, ampak, da bi zato igre na snegu izpustili ?!… oh, to seveda ni prišlo v poštev.
Kakšno leto je zapadel prvi sneg nepričakovano kar čez noč in naju zjutraj, ko sva se zbudila, prav prijetno presenetil. Od veselja sva običajno kar poskočila pokonci. Oh, to je bilo res pravo veselje!

Tudi v kasnejših letih, ko sem odrastla … in seveda še danes, je tisti prvi sneg, ki zapade, še vedno v veselje, čeprav gledam nanj sedaj drugače. Še vedno rada opazujem padajoče snežinke … in če sem odkrita zelo rada občudujem čudovito pokrajino, ki ima zaradi bele odeje drugačno, umirjeno … pravljično podobo.
Pravi čar je, če zapade prvi sneg na božični večer, to se je namreč eno leto tudi zgodilo. Spominjam se, da sem bila cel dan v pripravah na Božični večer, proti večeru pa me je ob pogledu skozi okno razveselil prvi sneg. Postavila sem se pod streho in opazovala debele snežinke, ki so počasi padale z neba in ob soju luči odsevale svojo belino. Zaznavala sem umirjenost narave, sneg je počasi pobelil okolico in čarobnost božičnega praznika je bila takrat resnično prava.

V zadnjih letih takšnih zim pri nas z obilico snega, ki bi zdržal daljše obdobje, skoraj ne poznamo več. So pa bila obdobja v preteklosti, ko je sneg zapadel v tolikšni količini, da je povzročal ogromne težave. Navedla bom nekaj ekstremnih primerov pri nas v Sloveniji …
Leta 1905 je zapadlo ogromno snega že meseca oktobra … v Cerknici na 560 m nadmorske višine so ga tedaj izmerili kar 120 cm, na Dolenjskem je dosegel višino 80 cm, v Postojni pa 70 cm.
Rekord je bil tudi v zimi leta 1952, ko je v Ljubljani zapadlo 146 cm snega, leta 2001 je meseca aprila na Krederici ( 2515 m ) zapadlo 7 metrov snega.
Če gremo še malce nazaj s časom, je omenjeno leto 1895, ko je bilo v Ljubljani 149 cm snega, leta 1885 pa so meseca januarja v Ribnici na 490 m nadmorske višine namerili kar 2 metra snega.
Morda še naslednje zanimivosti … v zimi 442/443 je bila zelo huda zima in sneg ni skopnel šest mesecev, v zimi 763/764 je bila vsa Evropa v zelo hudi zimi, celo Črno morje je zamrznilo. Izredno huda zima je bila tudi 822/823, ko je trajala od sredine septembra do sredine aprila.
Takšni ekstremi res niso prijetni, žal pa na vremenske razmere ne moremo vplivati. Zima vsekakor mora biti … ampak najlepša je tista zmerna… se strinjate?

Pošiljam vam snežno-zimski pozdrav … in naredite si zimski čas vam primerno najlepši…
… do naslednjega petka … prisrčen pozdrav od Ljubice

Happy New Year 2021

Moji dragi bralci!

V novem letu, v katerega smo pred nedavnim vstopili, vam želim obilo zdravja, sreče in zadovoljstva!
Naj se vam uresničijo želje in naj vam bodo zadani življenjski cilji dosegljivi.
Bodite lepo … in vse dobro vam želi Ljubica


Srečno Novo leto 2021
Frohes neues Jahr 2021
Happy New Year 2021

… se beremo v petek …

Teme spletne strani: moja potovanja, dogodivščine, dogodki, stik z naravo…

%d bloggers like this: