Santorini

Romantični vulkanski otok

Otok Santorini spada med Kikladske otoke, za katere je značilna posebna arhitektura v modro-beli kombinaciji, ki pa na tem otoku na temni podlagi še toliko bolj izstopa. Otok je vulkanskega izvora in se zaradi tega razlikuje od ostalih grških otokov.
Različni naravni pojavi v zgodovini so obliko otoka ves čas spreminjali, največjo spremembo pa je povzročil ogromen vulkan, ki je okoli leta 1600 p.n.št. skoraj v celoti uničil otok in povzročil veliko škode še po sosednjih otokih. Zaradi velikega obsega eksplozije in ogromnih količin prahu in kamenja, ki se je pognalo v zrak, so se začasno (za približno dve leti) na tem območju spremenili tudi letni časi. Debela plast prahu je pokrila celoten otok in s tem tudi takratno naselbino Akrotiri. Zelo pestra zgodovina je pustila sledi še v današnjem času.

Znameniti otok Santorini obiskujejo turisti iz vsega sveta. Poleg črnih prostranih plaž jih privlačijo predvsem romantična doživetja ter zanimivosti, ki so značilne samo za ta otok… to so potopljena kaldera, podvodni svet ter arheološka najdišča, med njimi tudi že omenjeni Akrotiri. Zanimiva pa je seveda tudi njihova arhitektura, bele vasice se namreč ponekod oklepajo črnih pečin in so čudovite na pogled. K prijetnemu bivanju in dobrem razpoloženju seveda prispevajo okusna hrana, dobro vino ter prijazni domačini.

Otok Santorini spada načeloma med dražje otoke, vendar je pomembno, kje si izbereš lokacijo bivanja. Najdražji je zahodni del otoka, kjer so pretežno luksuzni hoteli s čudovitim razgledom na kaldero in sončne zahode, ugodnejša bivanja pa lahko najdemo na vzhodnem, v centralnem in južnem delu otoka. Hoteli so po večini manjši v privatni lasti, lastniki pa se zelo trudijo za prijetno bivanje njihovih gostov.

Plaže na otoku Santorini

Ker je otok vulkanskega izvora so plaže pokrite pretežno z drobnim črnim vulkanskim prodom.

Široke plaže se raztezajo na kilometre daleč po vzhodnem delu otoka Santorini. Najbolj obiskana plaža je ob letovišču Kamari, kjer je na plaži ali neposredno v njeni bližini pestra izbira ponudb za razvedrilo… razni vodni športi, na razpolago so ležalniki s senčniki, na sami plaži ponujajo masaže, tu je tudi šahovska plošča za ljubitelje te igre, svoje usluge ponuja potapljaški klub, na vsakem koraku vabijo taverne ter trgovinice, pestra je ponudba različnih enodnevnih izletov z ladjico… in še in še. Številni hoteli so nameščeni v neposredni bližini in z lastnimi bazeni ponujajo turistom še več ugodja.

Druga večja plaža je ob letovišču Perissa in se razteza naprej proti jugu mimo letovišč Perivolos in Agios Georgios. Tudi na tej relaciji je ob morju promenada, ob kateri lahko najdemo hotele, taverne, igrišča ter razne vodne športne aktivnosti, tudi ekstremne, poleg tega tudi organizirano potapljanje v kalderi.

Poleg črnih plaž lahko vidimo na jugu otoka Santorini še znamenito rdečo plažo ter nedaleč vstran še belo plažo, precej obiskana pa je tudi zanimiva plaža v Vlihadi, ob kateri je strma stena iz vulkanske kamnine.

Zanimivosti in znamenitosti otoka Santorini

Otok Santorini je vulkanskega izvora in največja zanimivost je ogromna potopljena kaldera, ki sem jo seveda že omenjala … osrednji del vulkana se je namreč ugreznil v morje, od celote pa je ostal le obroč, ki ga sestavljajo otoki Santorini, Therasia in Aspronissi, od katerega sta dva naseljena, otok Aspronissi pa je dejansko samo skala. Osrednji potopljeni del meri v premeru kar 9-10 km, na sredi pa lahko vidimo še dva otočka, ki sta nastala bistveno kasneje, saj je bil vulkan aktiven ves čas. 

Otoka Santorini in Tirasia se v notranjem delu obroča strmo dvigata nad morjem, na vrhu strmih pečin pa lahko vidimo čudovite bele vasice s hišicami pretežno v belo-modrih odtenkih, kar je značilno za kikladsko arhitekturo in zaradi temnih skal vasice izredno izstopajo. 
Otok Santorini je dokaj majhen in bi se ga načeloma dalo ogledati v enem dnevu, vendar nas preseneča z zanimivostmi, zaradi katerih pa je celo čas enega tedna lahko prekratek. Dobro imajo urejen javni promet po celotnem otoku, organizirane imajo redne dnevne izlete z avtobusi in ladjicami, na razpolago je tudi izposoja raznih vozil… tako ali drugače.. možnosti ogledov njihovih zanimivosti je veliko.

Med največjimi atrakcijami je vsekakor že omenjena kaldera ter seveda vulkanska otočka na sredini, na ogled so tudi ruševine antične Fire ležeče na visoki skalnati gori, obiskovalce navdušuje dobro ohranjena okoli 3.500 let stara vasica Akrotiri, zelo atraktivni so tudi sončni zahodi in gostje imajo možnost doživeti sončne zahode tudi na ladjicah.

Po otoku Santorini se nahajajo nasadi trte, saj imajo za vzgojo idealne pogoje, vinske kleti in vinski muzej pa seveda vabijo obiskovalce na oglede in degustacije. Na otoku pridelujejo tudi droben paradižnik, pistacijo, začimbe ter posebne vrste vsestranskega kaktusa, katerega nasade si je tudi zanimivo ogledati. Prijetni so sprehodi po vasicah, ki ležijo na robu kaldere, saj ponujajo krasen razgled na okolico. Skratka… dopust na otoku Santorini je lahko pestro doživetje.

Šport, rekreacija in zabavne aktivnosti na otoku Santorini

Na otoku Santorini so na razpolago številne vodne športne aktivnosti (ekstremni in za zabavo), ki se nahajajo na večjih plažah, predvsem na jugo-vzhodnem predelu v Perissi in Perivolosu. Poleg tega je po otoku Santorini več potapljaških centrov. Ti ponujajo potapljanja tudi za začetnike in organizirajo izlete za oglede, saj se lepote podvodnega sveta skrivajo ravno v potopljeni kalderi.
Na otoku je tudi konjeniško društvo, pri katerih je možna ježa po otoku.
Agencije pa ponujajo privatne ture z jadrnicami po otoku in okolici.

Mesta, vasice in letovišča na otoku Santorini

Na otoku Santorini lahko zasledimo večje naselbine in glavno mesto Fira na zahodni strani otoka, omeniti moram še tradicionalno vasico Oia … vse so pritrjene na visokih pečinah. Dva večja letovišča Kamari in Perissa se nahajata na vzhodnem predelu ob široki črni vulkanski plaži, v bližini letovišča Kamari je tudi letališče, več manjših naselbin pa je razporejenih tudi po ostalem predelu otoka. Vsaka je nekaj posebnega, več o posameznih naselbinah si lahko preberete v nadaljevanju na povezavah s klikom na sličice… :

(Celotna vsebina še ni dokončna in se bo v bodoče še nadgrajevala !)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Teme spletne strani: moja potovanja, dogodivščine, dogodki, stik z naravo, naš vsakdan …

%d bloggers like this: