LifeStyle

Pozdravljeni na moji strani LifeStyle!
V uvodnem delu navajam meni osebno zelo pomemben del, ki seveda pripomore k boljšemu življenjskemu stilu … to je naše zdravje … in življenje!

Naš življenjski stil in zdravje

V svojem življenju si poskušamo urejati življenjski stil glede na našo osebnost, glede na naše navade, glede na pogoje itd…  je pa vsekakor to odvisno tudi od ostalih dejavnikov in nastalih situacij, kot so zdravstvenih, finančnih ali kakšnih drugačnih.
V mislih mi zveni znani grški rek » Zdrav duh v zdravem telesu«….to je seveda sestavni del dobrega življenja. Jaz osebno postavljam zdravje vsekakor na prvo mesto. Marsikoga sem že slišala, ko je dejal: »Dokler imam zdravje imam vse«…. od nekoga drugega pa: »Dokler imaš zdravje, se ne zavedaš, kaj imaš«.

Za zdravje bi lahko rekli sledeče:
Zdravje je popolno bio-psiho-socialno blagostanje.

Pred nedavnim sem poslušala intervju zdravnice naravne medicine Tine Prodnik, molekularne biologinje in dr. integrativne medicine. Dejala je: »Zdravje ni samo odsotnost bolezni, ampak optimalno fizično, mentalno, spiritualno in duhovno stanje, ki nam omogoča, da zaživimo naš polni potencial« … s tem se vsekakor popolnoma strinjam.

Menim, da je splošno zdravje resnično temelj, zaradi katerega se lahko marsikaj lažje izvaja, kot so na primer športne, družabne ali kakšne drugačne aktivnosti, ampak žal se tega marsikdaj sploh ne zavedamo, zdravje se nam namreč zdi prepogostokrat samo po sebi umevno … hmmm. … ampak ni tako.
Ob dobrem počutju … torej v stilu »zdrav duh v zdravem telesu« … s tem si zagotovo lahko uresničiš marsikatero željo po svojem “sanjskem življenju”, skupaj s svojo voljo in vztrajnostjo po doseganju zadanega cilja. Z zdravjem imaš tisto pravo življenjsko moč, ki ti pomaga premagovati življenjske ovire in te lahkotneje vodi preko ovir do zastavljenih življenjskih ciljev … do želenega življenjskega sloga, v katerem lahko resnično uživaš. Skratka … v svoji koži se moraš dobro počutit.
Vseh želja si marsikdo pogostokrat ne more izpolniti, vsi pa si lahko doprinesemo v življenje tiste drobne stvari, za katere je morda potreben le trud … tudi to v našem življenju nekaj pomeni, včasih celo veliko.

In kaj je tisto, s katerimi si lahko sami sebi in za naše boljše in kvalitetnejše življenje pomagamo… to je recimo bolj zdrav način življenja, zdrava prehrana, veliko gibanja, povezovanje z naravo, dobro počutje v svojem domu, dobra volja, optimizem … skratka …  še bi lahko naštevala.
Ni pomembno kdo si, kaj si, kje živiš, kaj si po poklicu… pomembno je, da se zavedaš sebe, svojega življenja, svoje življenjske energije, da veš, kdo si, da se ceniš (tako sebe kot seveda tudi druge).

V nadaljnjih člankih bom poskušala po korakih obdelovati omenjene tematike. Naj poudarim, da sama sicer nisem strokovnjak za ta področja, me pa čedalje bolj zanima. Spremljam članke in oddaje strokovnjakov iz različnih področij, učim se in spoznavam … tudi nekaj tistega, kar so vedeli že naši predniki, ki jih sedaj občudujemo ob njihovih 100-letnicah življenja. Več kot očitno je, da so ti ljudje nekaj vendarle delali prav, da so dočakali tako lepo starost in pri katerih posameznikih je še vedno vidna vitalnost in energija. Res pa je, da so imeli po eni strani nekoč boljše življenjske pogoje, kot so čist zrak, čista voda in zdrava hrana v primerjavi z današnjim časom, po drugi strani pa imamo danes bolj razvito zdravstvo, kot je bilo nekoč.

Dodala bi še to … Sama sem razmišljala o svojem življenju, pravzaprav na določena obdobja mojega življenja … kdaj sem se počutila najbolje, tako fizično, kot tudi psihično … kdaj sem dosegala najboljše rezultate in bila najbolj ustvarjalna… in sedaj prišla do nekaterih odgovorov.
Marsikatera starejša oseba, ki sem jo poznala, je dejala, da nas že samo življenje poučuje, da se do konca življenja učimo, da se učimo na naših napakah…. In še mnogo tega. Res je! Celo življenje se učimo.
Torej… ni pomembno, koliko si star, nikoli ni prepozno za spremembe, ki lahko izboljšajo naše življenje, pa tudi če gre po drobnih korakih… 
Torej, korajžno naprej!

Prisrčen pozdrav do naslednjič … Ljubica 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Teme spletne strani: moja potovanja, dogodivščine, dogodki, stik z naravo, naš vsakdan …

%d bloggers like this: