Lifestyle – Naša prehrana

Naše prehranjevalne navade

Ob poslušanju raznih strokovnjakov o različnih zdravstvenih težavah je bilo zelo pogostokrat izrečeno, kako je naše telo povezano med seboj in mnogokrat se začnejo zdravstvene težave zaradi želodca… torej prehrana je velik dejavnik našega zdravja.

Želodčne težave vplivajo lahko na številne bolezni, tudi hujše kot je na primer osteoporoza, visok pritisk in še mnogo drugih. Ob pravilni prehrani lahko seveda dobimo v naše telo vse potrebne minerale, vitamine, vlaknine …. pač vse, kar potrebuje telo za normalno funkcioniranje na vseh nivojih.
K pravi prehrani je seveda potrebno dodati še gibanje, skrb za socialno in mentalno zdravje itd… ampak, o tem kdaj drugič.
Danes se osredotočam na našo prehrano.

No ja, če smo odkriti je revolucija prehrane v zadnjih nekaj desetletjih prinesla v naša življenja temeljite spremembe. Nekoč je bilo vse domače, navsezadnje, tudi meščani so jedli domačo hrano, pridelano na okoliških kmetijah. In danes … natrpane police trgovskih centrov vabijo obiskovalce prepogostokrat na nepotrebne nakupe nekvalitetnih in umetno »pridelanih in obdelanih« pridelkov in proizvodov z raznimi »E« dodatki, ki našemu telesu prav nič ne koristijo, ravno obratno. Ampak, žal tako pač je. Zaradi naglice, kar se delovnim ljudem dogaja iz dneva v dan, žal marsikdo zase nima prav nič časa in takrat druga ne preostane, kot »pograbiti« na hitro nekaj, kar je dosegljivo v najbližji trgovini.
Ampak … tudi če je tako, tudi v primeru, če nimamo časa za pripravo zdravega obroka, poskušajmo kljub temu pojesti vsaj nekaj zdravega, kar bo omogočilo našemu telesu normalno delovanje in naj bo to čim bolj pestro, raznoliko. V tem primeru bo telo tudi ob naših občasnih »pregrehah« lažje delovalo, s tem bomo tudi mi bolj zadovoljni … kajne?

Če obstaja možnost lastne pridelave kakšne zelenjave je to vsekakor odlično, saj bo ta zelenjava zagotovo bolj kvalitetna od marsikatere v trgovini, če pa te možnosti ni, pa je morda obisk tržnice tisto, kar bi bilo dobro … ali pa opcija nakupa tako imenovanih »gajbic« z dostavo na dom. Gajbice vsebujejo različno zelenjavo, sadje in druga domača živila, naročate pa jih lahko direktno od lokalnih kmetov, ki to seveda ponujajo… in pri tem je bistvenega pomena to, da je seveda domače.

Hja … ko pride do težav si sicer lahko pomagamo z raznimi čaji, dodatki ali dopolnili ampak, bolje je vsekakor preprečiti kot zdraviti.

Kako si pomagati ob raznih težavah in kaj pravzaprav uživati vsak dan … o tem več v nadaljevanju.

Bodite zdravi in pazite nase …
… prisrčen pozdrav do naslednjič… Ljubica

Naslednji članek:

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.