BLOG

Čudovito cvetje

V naravi se bodo kmalu zbudili prvi cvetovi in nas razveselili s svojimi barvami in oblikami. Cvetje (takšno in drugačno) je zelo pogostokrat naš spremljevalec…. in ker bo kmalu praznik zaljubljencev, bo vsekakor cvetja v tem času toliko več. 

Ker sama občudujem barvite podobe, sem se odločila, da objavim nekaj fotografij iz moje zbirke … Več..

Čas za zimsko idilo…

Sedaj je čas za zimsko idili … pa jo imamo?… No ja, občasno že.
Božični čas je bi na žalost spet brez snega, smo ga pa dobili takoj naslednji dan.
Meni osebno deluje božično vzdušje nekako drugačno… lepše, če je sneg … kajne?

Spominjam se starih božičnih časov, ko smo še hodili k polnočnicam. Pozno zvečer smo šli peš na pot in celo pot gazili po snegu. Običajno je bilo tako mrzlo, da nam je kar škripalo pod škornji … ampak vesela razigrana družba je bila tista, ki nas je celo pot grela.

Vstopili smo v novo leto, ob katerem pričakujemo lepši čas in manj skrbi. Marsikdo si je zadal novoletne zaobljube … kot vsako leto seveda … in eni se jih bodo držali, drugi morda delno … nekateri pa so v teh dneh morda že pozabili nanje.

Tudi jaz si bom zadala obljubo, da bom vestno objavljala nove članke in poskušala v objektiv ujeti še kakšno lepo fotografijo, vas pa vabim, da se mi pridružite.

Kakorkoli … vsak si naj naredi to leto po svojem okusu … pa le vztrajajte, da bo tako….

Bodite lepo in uživajte.
Prisrčen pozdrav od Ljubice

Srečno Novo Leto 2022

Dragi bralci!

V novem letu vam želim obilo zdravja, sreče in zadovoljstva!
Naj se vam uresničijo želje in naj vam bodo zadani življenjski cilji dosegljivi.
Bodite lepo … in vse dobro vam želim!

Ljubica

VESEL BOŽIČ

Vsem vam želim lep Božični večer!
Naj vam prinese mir in veselje,
obilja in radosti.
Naj vam srce bo razigrano in igrivo,
ko okoli vas bo družba domača.

… Ljubica 

Pregovori ob Martinu

Včeraj smo slavili Martina in ob tem prazniku pili že novo vino, na ta dan se namreč mošt spremeni v vino. Seveda se na ta dan mora novo vino preizkusiti … da se drži … da se oceni kakšnega okusa je, ali je dobro ali ne …. mize pa se obložijo še z dobrotami, ob katerih se ne sme manjkati kakšna gos (ne, nekateri jo zamenjajo tudi z raco) in seveda ob vseh prilogah ne sme manjkati sladko rdeče zelje, mlinci,… pa še kaj. Vsekakor okusna pojedina.

O Martinovem prazniku pa je znano še kaj več, ne le kulinarične dobrote. Poznamo tudi pregovore, vezane na ta dan. Izsledila sem jih kar nekaj, glasijo pa se tako:

– »Sonce na Martina, pred vrati huda zima«
– »Če se Martinova gos po ledu plazi, ob Božiču navadno po blatu gazi«
– »Če je Martin oblačen ali meglen, pride zima voljna kot jesen«
– »Če je Martinov plašč v meglo zavit, bo vsakdo še zime sit«
– »Če je na Martina jasen in sončen dan, bosta v treh dneh pobeljena hrib in plan«
– »Če je Martin lep, veliko da zimo, če pa je meglen, slabo dobimo«
– » Če sveti Martin listje obdrži, huda zima sledi«
– »Če sveti Martin oblake preganja, nestanovitno zimo napravlja«
– »Če je za Martina dež, je potem zmrzlina, požebe ozimina in je tu draginja«

Kakšna bo zima nam torej napove Martin… in po času sodeč letošnjega Martina bi naj bila zima mila, glede na to, da je bil meglen dan… ampak, na drevesih se je obdržalo listje…. 
Hmmm …. bomo videli, kako bo. 
Lepo se imejte … 
… in prisrčen pozdrav do naslednjič… Ljubica

Martinovo

Martinovo je že skoraj pred vrati … praznik, ob katerem se naj bi moč spremenila v vino. Ob tem prazniku so se vedno pripravljale obilne večerje, pri katerih ni smela manjkati goska oziroma raca, poleg ostalih slastnih dobrot seveda. 
Obilne posamezne so sicer nekoč predstavljale praznovanja v zahvalo ob zaključku letine, v današnjem času pa je ta praznik že nekako izgubil pravi pomen, ampak … tako pač je, časi so drugačni.

In kdo je bil Martin (pravo ime je Martinus), kateremu vsako leto posvečamo dan 11. november?
Svetnik, rojen leta 316 (morda 317) na Madžarskem, na območju današnjega mesta Sombotel (nekoč se je imenovalo Savaria). Bilo je obdobje Rimskega imperija. Njegov oče je bil rimski vojak in v času Martinovega zgodnjega otroštva se je družina preselila v Ticinum (danes Pavia v Italiji). Tu se je Martin seznanil s krščanstvom, čeprav starša to nista bila. Ko je Martin odrastel, je bila njegova želja postati puščavnik, vendar se je na očetovo željo (oziroma bolj prisilo) že v starosti 15 let pridružil vojski, jo je služil v Franciji (v takratni Galiji) in pozneje postal celo vojaški častnik. Legenda pravi, da je v mestu Amiens v Franciji nekega mrzlega jutra pred mestnimi vrati videl berača, ki je bil brez vsega in da ne bi zmrznil, je Martin svoj topli plašč prerezal na pol in mu polovico izročil, da se je lahko z njim grel .
Martin je v času vojaškega službovanja leta 339 za veliko noč prejel Krst. V vojski je ostal še 20 let in pri svojih štiridesetih se je odločil, da bo vojsko zapustil in šel po poti, katero si je želel že v mladosti … tako je postal menih, izobrazil se je v teologiji, poštni diakon in naposled duhovnik.

Martin je veljal za pravičnega, skromnega in dobrosrčnega človeka, tudi pozneje, ko so ga izvolili za škofa, katere vloge pa ni takoj sprejel. Legenda pravi, da je sprva škofovsko mesto zavrnil in se pred verniki skrila, vendar so ga goske s svojim gaganjem izdale. Leta 371 je Martin poštanski škof v Toursu, vendar se ni preselil v škofovsko palačo, ampak je živel v revnih kočah z menihi zunaj mesta in se vse življenje zavzemal za reveže ter postal eden med prepoznavnimi rimsko-katoliškimi svetniki.
Sveti Martin je umrl 8.nov. leta 397 v kraju Candes (severno od Toursa), pokopan pa je bil 11. nov. v Franciji blizu mesta Tours (Candes Saint Martin).

Ali ste vedeli?
Na grobu omenjenega svetnika so postavili kapelo, kasneje pa baziliko (v srednjem veku je bila tu romarska pot)
-Obletnico pogreba Svetega Martina obhajamo kot godišnji dan … 11.november.
-V srednjem veku (pravzaprav že od konca 4.stoletja) se je na območju večjega Evropskega dela (predvsem zahodnega) s tem dnem začel 40 dnevni post. Kasneje se je v cerkvenem koledarju do obdobja skrajšalo, ki ga poznamo še danes kot adventni čas … obdobje pričakovanja Jezusovega rojstva.
-Puščavniki so bili predhodniki menihov (v 3.stoletju – v začetnem obdobju krščanstva). Ti so se odmaknili od tedanja civilizacije v puščavo in tam preučevali versko besedilo.

Ne, toliko za danes. Želim vam prijetno praznovanje 
… do naslednjega petka…

Prisrčen Martinov pozdrav … Ljubica 

Naše marljive čebelice

Današnja tema se nanaša na drobne, pridne delavke, ki jih v toplih dneh lahko opazujemo na raznih barvnih cvetlicah. Te žuželke letajo iz cveta na cvet in pridno nabirajo medičino … to so seveda naše čebelice.

Decembra 2017 je bil razglašen svetovni dan čebel, ki ga beležimo na dan 20. maja.
O čebelah se prepeva v pesmih, najdemo jih na različnih poslikavah, omenjene pa so tudi v pregovorih, kot so: »Priden kot čebela«, pa recimo »Slajše kot med« in seveda tudi »Cedita se med in mleko«… oh, ko bi se ta pregovor bolj pogosto uresničeval …

Čebele so imele zelo pomembno vlogo že v zgodovini, kar dokazujejo najdbe … čebelji med so uporabljali za sladilo že v času starega Egipta (to je več kot 3.000 let pred našim štetjem), v grobnicah faraonov, tako da so našli darilne posodice z medom, v Indiji naj bi že pred okoli 4.000 leti uporabljali med v zdravilne in duhovne namene, v Gruziji so arheologi odkrili ostanke medu v glinenih posodah in ta naj bi bil star okoli 5.000 let, v Španiji pa so našli upodobitve stare celo okoli 8.000 let, na njih je prikazano, kako človek nabira med.

Pomen čebel za naše življenje je izredno velik in se ga dejansko ne zavedamo, vendar če smo le malce bolj pozorni, zaznavamo opozoril strokovnjakov, ki nam objasnjuje njihov pomen na naš obstoj in hkrati na veliko problematiko, ki se lahko dejansko že nekaj časa dogaja . Žal je zopet človek tisti, ki povzroča škodo v naravi … in seveda na upad čebel. Dejavnikov za upad čebel je več, mednje sodijo tudi podnebne spremembe, poudarila pa bom množično prekomerno uporabo raznih pesticidov, zaradi katerih je bilo uničenih že ogromno čebeljih družin. Teh ljudi, ki to počnejo, preprosto ne razumem, saj vendar delajo škodo tudi samim sebi.

To, da je čebel manj kot pred nekaj deset let, lahko opazimo tudi sami. Spominjam se otroških dni, koliko čebelic je preletavalo cvetoče drevesa in kako smo se morali paziti, ko smo bosi skakali po trati, sploh kjer je rastla detelja. V današnjem času pa cvet drevesa obletavajo le posamezne čebelice.

Ali ste vedeli!?
* Čebele poskrbijo za čiščenje kar 170.000 različnih vrst rastlin.
* Na svetu je več kot 20.000 vrst čebel, od tega je v Sloveniji okoli 550 vrst. Za pridobivanje medu je v Sloveniji najbolj znana miroljubna kranjska čebela (Apis mellifera varnica), zaradi sive barve jo imenujejo tudi kranjska sivka.
* V svojem življenju lahko medonosna čebela nabere le 1/12 čajne žličke medu
* Za pridobitev enega kilograma medu morate čebele nabrati kar 3 do 4 kg zdravil, naenkrat pa lahko prinesejo le do 40 mg, za omenjeno količino medu pa preletijo okoli 40.000 km …
hm,ogromno kajne? 
* Čebelice imajo edinstveno sposobnost, prepoznavajo namreč človeški obraz… zelo zanimivo!

* Čebele so na zemlji že 140 milijonov let, kar dokazujejo najdeni fosilni ostanki, torej veliko prej kot pračlovek.
* Med je edino živelo, ki nima roka trajanja.

Naj navedem še to: te drobne in resnično pridne žuželke s svojim opraševanjem poskrbijo kar za tretjo hrano na Zemlji. Poleg tega nam dajejo še odlične naravne pridelke, kot so med, propolis, cvetni prah, vosek in matični mleček.
Vsem vam bi položila na srce … pazite na čebelice, saj so resnično zelo koristne.

Bodite lepo in poskrbite za dobro 
naravo … Prisrčen pozdrav do naslednjič … Ljubica

Pomlad v belo-vijoličnih barvah! 

Pomlad se počasi izteka … še malo in poletje bo tu .
Topli poletni dnevi nas bodo zvabili v naravo že v zgodnjih jutranjih urah, popoldanske ure pa bodo primerni le še za kakšen oddih v senčki …  … s hladno pijačo v bližini. 

Preden se pomladne dni iztečejo, pošiljam še nekaj pomladnega cvetja … za lepši vikend seveda. več

Topla pomlad je tu!

Pred nami je prijeten pomladni čas, ki se je uradno začel pred nekaj dnevi. Sonca bo čedalje več, topli dnevi nas bodo čedalje pogosteje zvabili v naravo, narava pa nas bo vse bolj obdarila s čudovitimi barvami. 

Ker je fotoaparat moj pogosti spremljevalec ob mojih pohajkovanjih, večkrat ujamem v objektiv kaj zanimivega in ker je mesec marec hkrati mesec žensk, saj smo včeraj praznovali še materinski dan, sem se odločila, da tokrat objavim nekaj pomladnih posnetkov … nekaj v cvetju seveda … … beri naprej…

Polarni mraz

Zima nam je že začela kazati svojo pravo podobo mrzlih dni z malce snega, ampak občasno se še vedno pojavljajo čudoviti sončni dnevi, ki pa vedno ne kažejo tiste prave zimske podobe … beri naprej …

Prvi sneg

Spominjam se svojih otroških dni, kako sva z bratom čakala na prvi sneg. Proti koncu leta, ko se je bližala zima, to je bilo pogostokrat že meseca novembra, je zapadel prvi sneg in pobelil naravo. 

Snega je bilo običajno kar precej, ne samo kakšen centimeter, iz katerega smo lahko brez težav (zaradi količine seveda) delali snežake. Oh, to je bilo seveda potrebno obvezno narediti. Za snežaka je bilo nato potrebno poiskati še ustrezne dodatke … saj veste, za oči, nos in usta, pa morda še kakšno metlo ali palico za v roko. Tudi sani ali napolnjeni žaklji s slamo so bili v trenutku pripravljeni za spust po hribu Beri naprej

Miklavž – dobri mož Sveti Nikolaj

Smo v mesecu obdarovanj in prvi dobri mož meseca decembra sveti Miklavž bo kmalu tu.
Kdo ne pozna Miklavža … in njegovega spremstva, tistih grozovitih bitij, zaradi katerih marsikateri otrok od strahu obnemi? Mislim, da jih prav vsi zelo dobro poznamo. Ob tem prazniku nas spomini popeljejo v čas našega otroštva … no, vsaj pri meni je tako …  in naših prvih prejetih daril od Miklavža … no ja, od parklja seveda tudi. … Beri naprej …

December je tu …

Leto se počasi bliža h koncu, narava pa nam že kaže prve znake, da prihaja zima. 

V zgodnjih jutranjih urah že lahko opazujemo rahlo pobeljeno pokrajino, ki se ob močnejših sončnih žarkih občasno še izgublja in spreminja nazaj v jesenske odtenke, ob turobnih dneh pa zna belina vztrajati cel dan. 

Na jutranjih sprehodih, pohajkovanjih ali samo obhodih okoli lastnega vrta, lahko vidimo čudovite bele dekoracije … zmrzali, ki krasijo jesensko cvetje, ki se je še pred nedavnim bohotilo v svojih barvah …
… Beri naprej …

Martinovo – praznik vina

Martinovanje se pri nas v Sloveniji praznuje že desetletja. Praznik vina, ob katerem se naj bi mošt spremenil v vino. 

Običajno se na ta dan pripravljajo obilne pojedine, ob katerih se ti brez dvoma pocedijo sline. Ob vinu seveda ne sme manjkati slastna pečena gos ali raca napolnjena s kakšnim jabolkom in slivami, h kateri so priložene ostale dobrote, kot so mlinci, sladko rdeče zelje, morda še kostanjev pire in jabolčna čežana … njami. Obilne pojedine so sicer nekoč predstavljale praznovanja v zahvalo ob zaključku letine, v današnjem času pa je ta praznik že nekako izgubil pravi pomen, ampak … časi so drugačni.Beri naprej

Barve jeseni

Jesen je že nekaj časa med nami, ampak na začetku, v mesecu septembru, nam nič kaj ni pokazala, kaj sicer zmore. No, sedaj, ko že nekaj dni, oziroma zadnja dva tedna, če sem bolj natančna, opazujem naravo, vidim, da se šele sedaj iz dneva v dan bolj intenzivno spreminjajo barve po gozdovih … nastale so prave barve jeseni, ki pa se ob sedanjih vremenskih pojavih, kot so megla in veter izgubljajo nekje na tleh in tako pokrivajo jesenske plodove in sadove … no, v mislih imam kostanje, ki jih je sedaj že v večji meri zmanjkalo  … pa seveda gobe, ki se skrivajo pod listjem in jih moraš kar temeljito iskati, sicer pa, saj jih tako ali tako včasih komaj vidiš.Beri naprej

Velikonočni prazniki so tu!

Velika noč je tu … pred vrati. 
Po tradiciji nas čaka bogata pojedina … šunka, jajčka, hren, potica … in še kaj … vse te dobrote bodo krasile naše mize.
Žal bomo letos praznovali praznične dni malce drugače, kot smo sicer vajeni … le v krogu svojih ožjih družinskih članov … brez večjih obiskov in druženj.
Naj vam bodo praznični dnevi »s cvetjem posuti« … mize bogato obložene … naj vam smeh žari na obrazih, morda tudi domača pesem zazveni.
Imejte se radi … imejte se lepo … uživajte, kolikor se seveda le da, predvsem pa … bodite zdravi!
Dodala bom še to: dokler smo zdravi ne vemo kaj imamo, šele ko nastopi kakršnakoli bolezen ali poškodba, šele takrat se pomena “zdravje” resnično zavedamo.
Torej … naj nam bo Vsem zdravje naklonjeno!

Želim vam vesele Velikonočne praznike! … in obilo pirhov!
Prejmite prisrčen pozdrav od Ljubice.❤️

Pozdravljeni dragi bralci!

Naj vas najprej prav vse prisrčno pozdravim in se vam zahvalim, da ste se mi pridružili. Preden nadaljujem s pisanjem, bi želela z vami deliti misel, ki se mi pogostokrat poraja in sicer gre za naš tempo življenja.
Čas nam dobesedno uhaja… »Beži kot zajec čez hrib, ko ga nekaj prestraši« … in ko se zjutraj zbudimo, nam po glavi že rojijo obveznosti, ki nas čakajo in preden se zavemo, je dneva že konec … potem pa se na koncu vprašamo »Kam je šel dan?«   … A imam prav??
Mislim, da je skrajni čas, da se v življenju večkrat ustavimo … se pogosteje ozremo okoli sebe in si vzamemo čas zase, za družino in prijatelje….
Hmmm … Baje da živimo samo enkrat!  … Beri naprej…

Pozdravljeni moji dragi bralci!

Za uvod v mojo spletno stran bi želela izreči nekaj besed … misli, ki sem se jih naučila skozi življenje….
Naše življenje naj bi bilo kot plovba po morju … včasih mirno, včasih pa razburljivo, kot po razburkanem morju. Kako plujemo skozi življenje je običajno res veliko odvisno od nas samih … tudi malo od sreče, pa tudi od danih priložnosti, kako pa naše življenje poteka pa je navsezadnje odvisno od naših izborov in odločitev.
Kakorkoli, bodimo optimistični in vsekakor poskušajmo gledati na svet s svetle plati, čeprav žal ni vedno tako.
Vsem želim čim več prijetnih trenutkov v življenju … takšnih, ki jih boste vedno z veseljem nosili v spominu s seboj!

Prisrčen pozdrav od Ljubice 

Thanks for joining me!

Zadnje objave:

Teme spletne strani: moja potovanja, dogodivščine, dogodki, stik z naravo, naš vsakdan …

%d bloggers like this: