Karpatos

Podolgovat gorat otok Karpatos spada v skupino Dodekanez in se razteza v smeri sever-jug. V širino meri le približno od 10 do 15 km, v dolžino pa okoli 50 km. 
Očarljiva  je njegova pokrajina in nedotaknjenost, čeprav prvi vtis ob prihodu na otok malce zavaja. Letališče je na skrajnem južnem delu otoka in planota je na tem področju precej pusta, po nekaj kilometrih severno pa se slika pokrajine povsem spremeni. 

Skoraj po celotnem otoku Karpatos se vzpenjajo precej visoke gore, najvišja gora Kali Limni celo čez 1.200 m, po vzhodni in zahodni obali pa se nahajajo čudoviti zalivčki s kristalno čisto vodo. Za ogled celotnega otoka je potrebno najeti vozilo, sicer pa imajo tudi organizirane izlete, na katerih je možno videti vse zanimivosti otoka. 

Glavno mesto otoka je Pigadia in se nahaja na vzhodni obali.
Otok Karpatos je načeloma malce dražja destinacija, je pa seveda odvisno od hotela in lokacije.
Moram omeniti tudi to, da je na tem otoku vsekakor neprecenljiv tisti pravi občutek dopustovanja, velik vtis naredijo prijazni domačini, prisoten pa je še občutek, kot da se je čas ustavil nekje v preteklosti.

Plaže na otoku Karpatos

Na otoku Karpatos zasledimo veliko prečudovitih peščenih in prodnatih plaž, razporejenih po celotni vzhodni in zahodni obali otoka in nam po večini ponujajo očem zelo vabljivo turkizno-modro barvo.
Veliko plaž je v zavetju zalivčkov s kristalno čisto vodo in nekatere nudijo tudi malce zasebnosti.

Na skrajnem južnem delu so prostrane plaže, kjer bolj kot ne konstantno piha in so zelo aktualne pri ljubiteljih windsurfanja in kajtanja.

Plaža Kira panagia (vzhodna obala)
Leži v zalivu pod pečinami. Ob plaži so hoteli/apartmaji in restavracije.

Plaža Apella (vzhodna obala)
Odmaknjena plaža, ob njej je le restavracija. Možnost enodnevnega izleta z ladjo iz mesta Pigadia.

Plaža Amoopi (vzhodna obala)
Ob plaži oziroma v bližini so hoteli/apartmaji, restavracije, kavarne in trgovinice.

Plaža Lefkos (zahodna obala)
Ob plaži so restavracije, trgovinice, kavarne ter hoteli/apartmaji.

Zanimivosti in znamenitosti otoka Karpatos

Največja zanimivost otoka je tradicionalna gorska vasica Olympos, ki leži na severnem delu otoka in nas popelje v zgodovino … za ljubitelje gora je lahko zanimiva čez 1.200 m visoka gora … tu so čudoviti zalivčki, ki skrivajo bele peščene plaže … na jugu otoka je zanimiv pogled na windsurferje, ki se poigravajo z vetrovi in valovi. Je pa na splošno ogled celotnega otoka lahko čudovito doživetje, še posebej vožnja po cesti severno od mesteca Pigadia, cesta se namreč vije po pobočju gora med oranžno-belo-sivimi skalami, obdanimi z svetlo zelenimi borovci in ves čas ponuja spektakularni razgled na velik del otoka.

Šport, rekreacija in zabavne aktivnosti na otoku Karpatos

Glede na konstanten veter, ki piha na jugu otoka, je ta predel urejen za ljubitelje surfanja in kajtanja. Letovišče ponuja tudi izposoje, popravila in shranjevanje športne opreme.
Na severnem predelu, kjer je gorat svet, se seveda ponujajo priložnosti za pohode, imajo pa tudi organizirane trekinge, predvsem iz vasice Diafani.

Mesta, vasice in letovišča na otoku Karpatos

——- PIGADIA ——
—— OLYMPOS ——
—- KIRA PANAGIA —–

(Celotna vsebina še ni dokončna in se bo v bodoče še nadgrajevala !)

Teme spletne strani: moja potovanja, dogodivščine, dogodki, stik z naravo, naš vsakdan …

%d bloggers like this: