Čudovite Orhideje

Razstava Orhidej

Ljubitelji orhidej se z velikim veseljem spogledujemo s temi raznobarvnimi cvetlicami, kamorkoli gremo. Tokrat bom nekaj besed namenila tej čudoviti stvaritvi narave … o cvetju, ki nas vedno znova in znova razveseljuje.
Cvetje nas dejansko spremlja skozi celotno življenje in nam polepša trenutke … sploh nas ženske. Veseli smo jih ob posebnih priložnostih … ob osebnih praznovanjih … tudi ob prvih pomladnih praznikih, kot so recimo Dan žena in Materinski dan, pa seveda ob Veliki noči, kjer nam mize poleg obarvanih jajčk in dekorativnih zajčkov krasijo tudi čudovite narcise ali drugo pomladno cvetje.
Tokrat se bom sicer osredotočila na malce drugačno cvetje … na cvetje, ki sicer prihaja iz tropskih krajev in ga vsi prav dobro poznamo … to so prečudovite orhideje.

V zgodnjih pomladnih dneh je na skrajnem vzhodnem predelu naše dežele Slovenije občasno možno videti in doživeti pravo tropsko vzdušje. V svojih prostorih vrtnega centra Kurbus (nahaja se blizu zdravilišča Radenci) za nekaj tednov ustvarijo tropski raj … v pravem pomenu besede. Okolje preuredijo tako, v kakršnem lepotice orhideje v naravi tudi rastejo.
O tropskem vrtu oziroma o razstavi orhidej, ki jih organizirajo v vrtnem centru, sem v preteklih letih pogostokrat zasledila preko medijev, vendar mi nekako nikoli ni uspelo, da bi si razstavo tudi ogledala … želja se je končno izpolnila … bilo je leta 2018.

Že ob prihodu na parkirišče pri vrtnem centru se je videlo, da bo dan pester, obiskovalcev je bilo namreč že kar precej, čeprav je bila ura še dokaj zgodnja.
Množica obiskovalcev je vstopala v prostor, med njimi seveda tokrat tudi jaz, ki sem s težkim pričakovanjem čakala v vrsti za vstop v prostor, kjer so bile razstavljene orhideje. Po nekaj trenutkih sem vstopila v lepo urejen tropski raj … čudovito!! Povsod naokoli so bile orhideje. Vijugasta pot nas je vodila med zelenjem, kjer smo med praproti, palmami in okrasnimi debli, obraščenimi z mahom in lišaji, občudovali raznobarvne orhideje, ki so se ponekod sklanjale iz višin, drugod so se pokončno bohotile izza kakšnega debla v bujni obliki ali pa so pokazale le en sam veličastni cvet. Znane in neznane orhideje so nas obiskovalce občasno pripravile tudi do vzdihljajev … oooo in vauuu … se je slišalo … enkrat tu … drugič tam.

Sprehod po tem tropskem raju me je vsekakor zelo navdušil in sprostil, vendar sem morala odmisliti gnečo okoli sebe … na trenutke smo se obiskovalci namreč kar malce nagnetli, ampak tako pač je, če je razstava zanimiva in pritegne veliko navdušencev.
Za dodatno vzdušje so v naslednjem prostoru, kamor smo vstopali posamezno in previdno, poskrbeli tudi ogromni metulji, ki so nam radovednežem posedali celo na ramenih, družbo pa sta jim delali dve očarljivi tropski papigi Ari, rdeče-modra in modro-rumena … slednja je bila že prav udomačena in se je prepuščala božanju obiskovalcev, druga pa nas je ne preveč zaupljivo opazovala iz višine.
Ogled metuljev je bil tudi zaključek te nepozabne razstave. Ko smo izstopili iz razstavnega prostora, smo se znašli v njihovi trgovini, kjer smo si mnogi nabavili orhidejo za domov…

Domov sem se vračala polna »barvnih« vtisov.
Skratka … čudovita razstava, vsekakor vredna ogleda.

Pred nami je le še nekaj pomladnih dni, sonce bo kmalu doseglo svoj »višek«, mi pa se bomo lahko predajali poletnim dnem z upanjem, da bo čim več sončka.

Bodite skrajno lepo!❤️

… do naslednjič … Prisrčen pozdrav! …. Ljubica

Ali ste vedeli?! …

Orchidaceae ali po naše Kukavičevke so botanična družina, ki obsega okoli 20.000 vrst in podvrst
V Evropi jih raste približno 300 vrst, V Sloveniji pa so do sedaj našli 83 vrst in podvrst, med njimi tudi tako imenovane murke (Nigritella), ki jih poznamo iz Avsenikove pesmi »Tam kjer murke cveto«
Ena najbolj znanih vrst orhidej je Vanilija

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.