MOJA POTOVANJA

Dragi popotniki!

Življenje je sestavljeno iz različnih „sestavin“, med katere sodi tudi prosti čas in dejavnosti v tem času. Eni ga preživljajo v športnih aktivnostih, drugi ga izkoristijo preprosto v domačem okolju … doma s člani družine ali v krogu prijateljev, spet tretji kako drugače, je pa prosti čas vsekakor tudi primeren čas za izlete ali celo potovanja … no, mednje sodim tudi jaz … med tiste, ki gredo radi malce naokoli … seveda ne ves čas, občasno pa le.

Moja potovanja in izleti

Na tej strani vam bom predstavila utrinke in vtise iz svojih potovanj, osebne izkušnje … dobre in slabe … … nekaj iz potovanj po grških otokih, opisala vam bom seveda tudi izlete po naši deželici Sloveniji, pokukala sem tudi čez meje k sosedom in vam bom predstavila to, v bodoče pa bom morda obiskala še kakšno oddaljeno deželo in vam opisala, kako je bilo.

Preden pa nadaljujem z opisovanjem osebnih dogodkov, bi z vami želela deliti nekakšne misli oziroma različna vprašanja, med katera sodi na primer tudi vprašanje: “Ali še znamo dopustovati, kot so znali nekoč” … na primer naši starši??… Saj veste … tiste brezskrbne dopustniške dni, ko te v tistem času ne obremenjujejo vsakdanje skrbi in se resnično prepuščaš dopustu …
In kakšna vprašanja še imam v mislih? … na primer:
Kako potovati na dopust?
Kakšen dopust radi preživljate?
Ali dopustujete vedno enako? …

Pa začnimo s tistim, ki sem ga omenila kot prvo … :

Ali znamo na dopustu resnično dopustovati?

Vsako leto se ob določenem času, ob primernem trenutku odločamo o tem, kje, kdaj, s kom in za koliko časa bomo dopustovali.
Poraja se mi splošno vprašanje: Ali se resnično znamo »odklopiti«??… ne glede na to ali smo doma, na potovanju, letovanju…  Ali imate še vedno kljub dopustu, torej odsotnosti od delovnih dni, v mislih službene skrbi? Vas misli v tem času še vedno občasno popeljejo na takšne in drugačne skrbi? Ali se znate brezskrbno predati trenutnim užitkom, jih »srkati« na polno, slediti trenutnim sproščujočim dogodkom in brezskrbnim pogovorom … se osredotočiti le na svoje bližnje in maksimalno izkoristiti skupne trenutke… se predati užitkom okolice, če ste kje na potovanju … skratka … ali je dopust resnično dopust?!?

Pogostokrat slišimo, da so bili stari časi zlati časi, da so se nekoč znali poveseliti in v določenih trenutkih dati skrbi na stran. Morda so bile nekoč skrbi malce manjše… ali pa se nam to samo zdi, skratka, znali so se »odklopiti«… pa se poskusimo občasno tudi mi … zakaj pa ne?! … bo dobro za našo dušo in za boljše počutje na sploh … in da se na dopustu resnično odpočijemo od vsakdanjega delavnika. S tem si bomo napolnili svoje »baterije« … in navsezadnje bomo na ta način ob povratku v delovne dni tudi lažje reševali kakršnekoli vsakdanje ali nevsakdanje težave.

Skratka … bodite lepo, preživljajte brezskrbne dopustne dni, kjerkoli in kadarkoli in se predajajte trenutnim dogodkom in užitkom … tudi to sodi namreč v naše življenje … to je sestavni del našega življenja.

… do naslednjič … želim vam čim več lepih trenutkov…
… in prejmite prisrčen pozdrav od Ljubice

Dopust in sodobna tehnologija

Nedavno nazaj sem začela opisovati moja potovanja, oziroma do sedaj za začetek le lastne izkušnje glede namestitev na otok Rodos. Preden pa nadaljujem o doživljajih iz tega otoka, pa bi se dotaknila še nečesa drugega … za današnji čas zelo aktualne tematike … to je tehnologija.

Živimo v času, ko brez sodobne tehnologije preprosto ne gre več … računalniki, telefoni, tablice… te nas spremljajo na vsakem koraku in čedalje bolj smo odvisni od njih… in ko v času dopusta kam odpotujemo, nas spremljajo tudi tam, saj jih pogostokrat uporabljamo kot pripomoček pri pridobivanju raznih informacij ali za fotografiranje, pogosta pa je seveda tudi uporaba v drugačne namene, kot je recimo kontaktiranje oziroma druženje preko socialnih omrežij.

Na potovanjih čedalje pogosteje opažam, kako celotne družine svoj čas posvečajo brskanju oziroma pisanju sporočil na telefonu, čeprav sedijo skupaj, pa kljub temu ob pogledu nanje dobiš občutek, kot da niso skupaj. Glede na trenutni trend, ko smo vsi v neki naglici, ko v običajnem delovnem dnevu pogostokrat ne najdemo pravega časa ne za bližnje, ne za prijatelje in znance, se mi zdi, da bi vsaj v času dopusta lahko izkoristili vsako priložnost za medsebojna druženja, pa naj bo to kjerkoli … doma … v restavracijah ali kavarnah, medtem ko se čaka na hrano, pijačo ali kavico … med skupno vožnjo v avtomobilu … celo v čakalnicah recimo na letališču bi se lahko izkoristil čas za medsebojna druženja in sproščene pogovore.

Hja, kaj naj rečem …. po svojih opažanjih ugotavljam, da je žal veliko družin takšnih, ki se na dopustu ne posvečajo drug drugemu, skratka se ne ukvarjajo drug z drugim, „potujejo vsak zase“, “dopustujejo vsak zase”, čeprav naj bi bili skupaj in tako se na nek način člani družine še dodatno odtujujejo … meni se zdi to žalosten prizor. 
Bom navedla konkreten primer. V neki restavraciji je sedela štiričlanska družina, starša in dva šoloobvezna otroka. Vsi štirje so bili “zaposleni” vsak na svojem telefonu. Od sosednje mize sem opazovala ta prizor in v vsem času, ko sva midva s partnerjem uživala ob svoji pijači in debatirala, so člani te družine sedeli kot tujci za isto mizo… brez ene same medsebojne besede ali vsaj pogleda.
Pa to ni edini primer, že mnogokrat sem opazila podobne prizore, tako družine kot tudi pare.

Tu se mi postavlja vprašanje: pa je res to potrebno?… ali so socialna omrežja oziroma osebe na drugi strani mreže, nemalokrat celo tujci, pomembnejši od ožjih družinskih članov?!? Včasih so bile družine zelo povezane med seboj, si nudile medsebojno pomoč, preživljali so veliko časa skupaj, tudi medgeneracijske povezave so bile bolj tesne, v današnjem času pa je zaradi hitrega tempa življenja v vsakdanjem življenju premalo časa in je dejansko dopust tisti edini pravi čas za druženje in preživljanje časa z družino in prijatelji, pa naj bo to na potovanju, izletu ali preprosto doma.
Sodobna tehnologija nam res olajša delo in samo življenje, ampak hkrati nas pogostokrat prikrajša za tista pristna druženja, kakršna so bila nekoč, ko smo si ob sproščenem pogovoru, smehu in neposrednem stiku, ob druženju nasploh resnično polepšali dneve.

Torej… naj nam bo sodobna tehnologija v pomoč, da si olajšamo življenje, ampak ob določenih trenutkih pa jo le dajmo malo na stran in si vzemimo čas za družinske člane ter raje osebno obiščimo prijatelje, s katerimi bi želeli karkoli deliti, kot so fotke, zgodbe, prigode ali kaj podobnega.
No ja, trenutno je sicer zaradi virusne situacije to precej omejeno, ampak bodimo optimistični in ko bo mogoče, le izkoristimo vsak čas, ki ga imamo na razpolago z našimi najbližnjimi, s prijatelji in znanci.

… bodite v družbi bližnjih in uživajte  …

Zadnje objave:

Loading…

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Teme spletne strani: moja potovanja, dogodivščine, dogodki, stik z naravo, naš vsakdan …

%d bloggers like this: