Lefkada

Letovišče Nydri

Otok Lefkas spada v skupino Ionskih otokov in leži na zahodnem predelu Grčije. Precej zelen otok ima lasten izvir vode, ki pa čez poletje občasno usahne. Otok je poseljen predvsem na vzhodnem delu, na severu in jugu pa so poseljeni le posamezni predeli. Glavno mesto otoka Lefkada in največje letovišče Nydri sta s turisti precej napolnjena, v ostalih letoviščih oziroma vasicah ja kapaciteta nočitev manjša in s tem je posledično tudi bivanje prijetnejše za tiste, ki imajo radi mir … razen z izjemo dveh letovišč, to sta Vassiliki na skrajnem južnem delu ter Agios Nikitas na severu-zahodnem delu.

Vassiliki

Otok Lefkas spada načeloma med bolj ugodne variante, je pa seveda odvisno od lokacije in samih hotelov, poskrbljeno pa je tudi za zahtevnejše turiste, katerim so na voljo luksuzni apartmaji. Na otoku Lefkas lahko najdemo tudi kampe in sicer v zalivih na južnem predelu, na zahodu ob plaži Kathisma ter v bližini mesta Lefkada.
Otok Lefkas je s celino povezan preko pomičnega mostu, ki se načeloma na pol ure odpira in zapira, zaradi tega je dostopnost do otoka tudi z osebnim vozilom, sicer pa je bližnje letališče Preveza, ki se nahaja na celinskem delu, od glavnega mesta Lefkada oddaljeno le približno 20 minut.
Za ogled celotnega otoka je potreben najem vozila, saj so redne javne povezave med vasicami in zalivi slabo urejene. Dokaj urejene povezave so le med letoviščem Nydri in mestom Lefkada. Povezave so tudi s sosednjim otokom Meganissi, iz letovišča Nydri pa imajo dobro organizirane različne dnevne izlete z ladjami… vsekakor vredni ogleda, so pa tudi cenovno ugodni.

Plaže na otoku Lefkada

Če želite uživati ob čudovitem turkiznem morju, potem je ta otok vsekakor primeren. Plaže so sicer razporejene po celotnem otoku, vendar so najlepše na zahodni obali, kjer po celotni dolžini otoka odseva resnično čudovita barva morja.

Egremni plaža se razprostira na dolžino okoli 3 km, ki jo na eni strani varujejo tudi do 150 metrov visoke bele skale, na drugi strani pa jo ob sončnem vremenu krasijo modro-turkizni odtenki barv, ki jih zaradi belega peska odseva morje. Tu se občasno ustavljajo razne ladjice … izletniki, sicer pa moram omeniti, da imajo iz letovišča Nydri organizirane izlete, ki vključujejo oglede oziroma kopanje na različnih plažah, med njimi tudi na plaži Egremni.

Druga znamenita in zelo obiskana je plaža imenovana Porto Katsiki, ki leži prav tako na zahodni obali otoka Lefkada, skoraj na skrajnem južnem delu. Tudi na tem predelu lahko občudujemo prekrasne odtenke barv morja, hkrati pa nam sapo jemljejo fascinantne skale, ki se ob plaži navpično dvigujejo v nebo. Plaža je čista in urejena, za kar prejema vsako leto tudi modro zastavo.
Nad plažo se nahajajo restavracije, ki ponujajo hrano in pijačo.

Na zahodni obali se nahajajo še Gialos, Kathisma ter Milos, čudovita plaža je tudi ob tradicionalni vasici Agios Nikitas, malce bolj severno pa še Pefkoulia. Vse omenjene plaže so pokrite s svetlim prodom in jih zaliva turkizno morje.

Na južnem delu otoka Lefkada je več zalivčkov z manjšimi plažami, na tem predelu je najbolj znana plaža ob tradicionalni vasici Vassiliki.

Na vzhodni obali se nahaja največje letovišče otoka … to je Nydri, kjer prav tako najdemo nekaj prodnatih plaž, ki se nahajajo v neposredni bližini hotelov.

Zanimivosti in znamenitosti otoka Lefkada

Zelo zanimiva in vredna ogleda je celotna zahodna obala otoka, ob kateri se vrstijo plaže s čudovito turkizno barvo morja (za podrobnejši opis glej predhodni del “Plaže na otoku Lefkada“).

Ob letovišču Nydri (na vzhodni obali otoka) se globoko v notranjost zajeda zaliv, v katerem lahko vidimo številne jadrnice. Lep pogled nanj je iz kakšne višje točke, zaliv je namreč obdan s hribovjem, na katere se je možno povzpeti in si ogledati poleg zaliva tudi celotno vzhodno planoto, skupaj z letoviščem Nydri in sosednjimi otočki.  V tem zalivu prirejajo vsako leto veliko regato, ki se dogaja konec poletja, v mestu Lefkada pa se nahaja zelo velika in modernizirana marina.

Zanimivi so slapovi, ki se nahajajo v bližini letovišča Nydri. Sprehajalna pot vodi po zelo prijetni hladni senci in urejene poti nas pripeljejo do glavnega slapa, ki pa lahko čez poletje občasno tudi usahne. 

Na južnem in severnem delu otoka se nahajajo majhni zalivčki, prijetni za krajši ali daljši postanek. (Na fotki levo je vasica Sivota – v enem od zalivčkov na jugu otoka Lefkada)

Otok ni zanimiv le v toplih pomladno-poletnih mesecih, ampak tudi v poznem jesenskem času, kot tudi pozimi. V naravni laguni … na tako imenovanem mokrišču, ki se nahaja ob mestu Lefkada na skrajnem severnem delu otoka, se v tem času zbirajo številne ptice selivke. Tu je možno videti rožnate flaminge, pelikane, labode, race in druge ptice. Laguna je zanimiva tudi za tek ali kolesarjenje oziroma splošno rekreacijo. Tukaj poteka vsako leto maraton imenovan Zelena polovica.
Okoli lagune se razprostirajo peščene plaže, ki zaradi ugodnih razmer ponujajo užitke ljubiteljem jadranja na deski in kajtarjem.

Muzeji na otoku Lefkada

Arheološki muzej Lefkas
Mestna knjižnica
Ljudski muzej Lefkas
Ljudski muzej Kontomichio
Ljudski muzej glasbe in literature

Šport, rekreacija in zabavne aktivnosti na otoku Lefkada

Dokaj majhen otok ima zelo zanimivo pokrajino, saj se sredi otoka vzpenja gora, visoka dobrih 1180 m in je prijetna destinacija za pohodništvo in gorsko kolesarjenje. 
Športni center z možnostjo različnih aktivnosti se nahaja v letovišču Nyrdi (na vzhodnem delu otoka). Na tem področju se v otok zajeda globok zaliv, ki ga krasijo številne jadrnice. Otok ponuja možnost najema jadrnice za en dan. Vsako leto pa je Nydri zbirališče velikih jadralnih dogodkov v Sredozemlju … Jonska regata.
V letovišču Nydri so organizirani redni enodnevni izleti z ladjami (na plaže in sosednje otoke) … so pa od tu tudi redne povezave na sosednje otoke, predvsem na otok Meganissi, ki je raj v pravem pomenu, saj je turistično zelo malo oblegan.
Središče surfanja je vasica Vassiliki na jugu otoka, kjer potekajo tudi šole surfanja, ugodni pogoji za to vrsto športa so tudi ob plaži Paralia zahodno od mesta Lefkada.
Na otoku so tudi možnosti potapljanja, ponujajo tudi šolo potapljanja.
Tudi jadralno padalstvo je na razpolago.
Med mnogimi aktivnostmi pa je možno uživati tudi na kajakih (izleti so iz pristanišča Nidry)

Vlicho

Namestitve na otoku Lefkada

Možnosti namestitev je na otoku precej. Največ jih je seveda v največjem letovišču Nydri (vzhodna obala), v mestu Lefkada (skrajni severo-vzhod) ter nekaj v vasicah na vzhodni obali kot so Nikiana, Katouna in Kariotes. Na južnem delu otoka so različne možnosti nočitev v naselbini Vassiliki, v manjši vasici Sivota ter v vasici Poros.  Na zahodni obali v nekdanji ribiški vasici Agios Nikitas ter v resortu Kathisma. Posamezne namestitve je možno dobiti tudi v vasicah v osrčju otoka.
Če povzamem… možnosti namestitev je načeloma povsod, razen na južni polovici zahodnega dela otoka Lefkada.
Veliko je standartnih namestitev, nekaj možnosti je luksuznih namestitev, so pa na otoku tudi kampi …
*Beach Camping Santa Maura (jugo-vzhodni del),
*Camping village Episkopos (severni del vzhodne obale) ter
*Camping Kathisma (severni del zahodne obale).
(V bodoče bo še več informacij o namestitvah)

Mesta, vasice in letovišča na otoku Lefkada

…. SPLETNA STRAN JE ŠE V PRIPRAVI ….

Teme spletne strani: moja potovanja, dogodivščine, dogodki, stik z naravo, naš vsakdan …

%d bloggers like this: