Barve jeseni

Barve jeseni

Jesen je že nekaj časa med nami, ampak na začetku, v mesecu septembru, nam nič kaj ni pokazala, kaj sicer zmore. No, sedaj, ko že nekaj dni, oziroma zadnja dva tedna, če sem bolj natančna, opazujem naravo, vidim, da se šele sedaj iz dneva v dan bolj intenzivno spreminjajo barve po gozdovih … nastale so prave barve jeseni, ki pa se ob sedanjih vremenskih pojavih, kot so megla in veter izgubljajo nekje na tleh in tako pokrivajo jesenske plodove in sadove … no, v mislih imam kostanje, ki jih je sedaj že v večji meri zmanjkalo … pa seveda gobe, ki se skrivajo pod listjem in jih moraš kar temeljito iskati, sicer pa, saj jih tako ali tako včasih komaj vidiš.

Sprehod po gozdu je sedaj precej drugačen, saj nam pod nogami šelesti obilica odpadlega listja. Je pa seveda prijetneje, če skozi krošnje pošlje sonček še kakšne tople žarke, sicer pa je vsak sončni žarek sedaj še potrebno izkoristiti, saj ga bo kmalu čedalje manj.


Občudujem lepoto vseh barv, ki nam jih sedaj ponuja narava, čeprav moram priznati, da sem sicer bolj oseba pomladi, letnega časa, ki se po dolgi zimi počasi prebuja iz spanja in ko se začnejo pojavljati čudovite zelene in druge barve povsod naokoli, vendar je tudi jesen po svoje lepa in rada opazujem spremembe barv. Ob jutrih se že pojavlja jesenska megla, čakamo pa še na prvi jutranji mraz … no ja, vsaj pri nas je tako.
Letni časi sicer niso več takšni, kot se jih spominjam iz otroštva, saj smo imeli zadnja obdobja bolj kot ne poletja in zime, pomlad in jesen pa sta se tam vmes kar nekako izgubila.

Ob opazovanju narave se tu in tam na cvetju pojavi še kakšen metuljček in nam polepša trenutek, na drevesih se ptički veselo preganjajo, ob večerih se še slišijo drobne stopinje kakšnega ježeka, škorci so veseli pozabljene jagode grozdja, ki je obvisela na brajdi … skratka, obkrožajo nas različne živalce, ki pa se tudi že pripravljajo na zimske dni.

Želim vam lepe jesenske dni, kolikor nam jih je ostalo, bodite zdravi in vsrkajte vsak sončni žarek, ki nam je poslan … in če se le da, ga užijte nekje v naravi … navsezadnje, tudi mi smo del narave.


Do naslednjega petka….

Prisrčen jesenski pozdrav … Ljubica

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.