Čebelice

Naše marljive čebelice

Današnja tema se nanaša na drobne, pridne delavke, ki jih v toplih dneh lahko opazujemo na raznih barvnih cvetlicah. Te žuželke letajo iz cveta na cvet in pridno nabirajo medičino … to so seveda naše čebelice.

Decembra 2017 je bil razglašen svetovni dan čebel, ki ga beležimo na dan 20. maja.
O čebelah se prepeva v pesmih, najdemo jih na različnih poslikavah, omenjene pa so tudi v pregovorih, kot so: »Priden kot čebela«, pa recimo »Slajše kot med« in seveda tudi »Cedita se med in mleko«… oh, ko bi se ta pregovor bolj pogosto uresničeval …

Čebele so imele zelo pomembno vlogo že v zgodovini, kar dokazujejo najdbe … čebelji med so uporabljali za sladilo že v času starega Egipta (to je več kot 3.000 let pred našim štetjem), v grobnicah faraonov so namreč našli darilne posodice z medom, v Indiji naj bi že pred okoli 4.000 leti uporabljali med v zdravilne in duhovne namene, v Gruziji so arheologi odkrili ostanke medu v glinenih posodah in ta naj bi bil star okoli 5.000 let,  v Španiji pa so našli upodobitve stare celo okoli 8.000 let, na njih je prikazano, kako človek nabira med.

Pomen čebel za naša življenja je izredno velik in se ga dejansko ne zavedamo, vendar, če smo le malce bolj pozorni, lahko zaznavamo opozorila strokovnjakov, ki nam objasnjujejo njihov pomen na naš obstoj in hkrati na veliko problematiko, ki se dejansko že nekaj časa dogaja. Žal je zopet človek tisti, ki povzroča škodo v naravi … in seveda na upad čebel. Dejavnikov za upad čebel je več, mednje sodijo tudi podnebne spremembe, poudarila pa bom množično prekomerno uporabo raznih pesticidov, zaradi katerih je bilo uničenih že ogromno čebeljih družin. Teh ljudi, ki to počnejo, preprosto ne razumem, saj vendar delajo škodo tudi samim sebi.

To, da je čebel bistveno manj kot pred nekaj deset leti, lahko opazimo tudi sami. Spominjam se otroških dni, koliko čebelic je preletavalo cvetoča drevesa in kako smo se morali paziti, ko smo bosi skakali po trati, sploh kjer je rastla detelja. V današnjem času pa cvetoča drevesa obletavajo le posamezne čebelice.

Ali ste vedeli!?
* Čebele poskrbijo za opraševanje na kar 170.000 različnih vrst rastlin.
* Na svetu je več kot 20.000 vrst čebel, od tega je v Sloveniji okoli 550 vrst. Za pridobivanje medu je v Sloveniji najbolj znana miroljubna kranjska čebela (Apis mellifera varnica), zaradi sive barve jo imenujejo tudi kranjska sivka.
* V svojem življenju lahko medonosna čebela nabere le 1/12 čajne žličke medu
* Za pridobitev enega kilograma medu morajo čebele nabrati kar 3 do 4 kg medičine, naenkrat pa lahko prinesejo le do 40 mg, za omenjeno količino medu pa preletijo okoli 40.000 km … hmmm,
ogromno, kajne?
* Čebelice imajo edinstveno sposobnost, prepoznavajo namreč človeške obraze… zelo zanimivo!

* Čebele so na zemlji že 140 milijonov let, kar dokazujejo najdeni fosilni ostanki, torej veliko prej kot pračlovek.
* Med je edino živilo, ki nima roka trajanja.

Naj navedem še to: te drobne in resnično pridne žuželke s svojim opraševanjem poskrbijo kar za tretjino hrane na Zemlji. Poleg tega nam dajejo še odlične naravne pridelke, kot so med, propolis, cvetni prah, vosek in matični mleček.
Vsem vam bi položila na srce … pazite na čebelice, saj so resnično zelo koristne.

Bodite lepo in poskrbite za dobro narave…
Prisrčen pozdrav do naslednjič … Ljubica

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.