Lifestyle – Pomagaj si sam

Naj bo hrana naše zdravilo

… Tako so govorili včasih… in to še vedno velja.
Pri nas poznamo kar nekaj starih pregovorov in rekov. Eden med njimi je tudi ta: »Zjutraj jej kot kralj, opoldan kot meščan, zvečer pa kot berač«. Mislim, da ta rek pove vse in menim, da se ga je pametno držati … vsaj po večini. Saj vemo, da delamo vsi občasne pregrehe … pa ne samo občasne, tudi pogostejše, kajne? … ampak poskušajmo pregrehe omiliti drugače.
Naše telo potrebuje raznoliko zdravo prehrano. V nekem članku sem prebrala sledeče: »Kdor poje preveč nezdrave hrane, bo slej kot prej postal tudi sam nezdrav«… in s tem se strinjam.

Torej …. z zajtrkom se dan začne in ta nam naj bi dal dovolj energije za uvod v delovni dan. Zajtrk je vsekakor zelo priporočljiv in ga res ni pametno izpuščati iz dnevnega jedilnika … in največ naredimo zase, če je ta seveda zdrav…. ampak … strokovnjaki svetujejo tudi to, da naj bi pred zaužitjem hrane na tešče popili najprej kozarec mlačne vode.

Poleg zajtrka naj bi imeli še kosilo, večerjo in vmes še malice… pa imamo vse te obroke?
Jedli naj bi večkrat na dan po malo, tako ima tudi naš želodec čas za »predelavo« užite hrane. Ob manjšem številu dnevnih obrokov pa se lahko zgodi, da se užiti obroki avtomatsko povečajo in zaužite hrane je lahko v trenutku preveč naenkrat. Pri prenajedanju nam lahko želodec povzroča nevšečnosti in temu se raje izogibajmo.

V življenju pa pridejo tudi situacije, ko se nehote prenajemo … na primer … prazniki ali priložnosti ob zabavah, kot so rojstni dnevi, obletnice ali kaj podobnega, ko so mize obložene z dobrotami … no, po takšni obilni prehrani pravijo, da je dobro popiti čaj iz kopriv … koprivin čaj je v vsakem pogledu vsestransko koristen.
Pri blagih želodčnih težavah si lahko pomagamo s kamilicami … jaz si pomagam kar z mešanico, ki je primerna za dojenčke, to so kamilice, janež in kumina.
Sicer pa si lahko pri želodčnih težavah pomagamo z različnimi čaji, kot so čaji iz poprove mete, navadne melise, golostebelnega sladkega korena ali pegastega badlja. Lahko pa si pomagamo tudi s kratkotrajnim postom.

Za boljše delovanje želodca je zelo priporočljivo jesti počasi, večkrat po malem in popiti dovolj tekočine. Ampak, za težave so včasih krivi tudi zunanji dejavniki, kot je na primer stres, jeza, razburjanje, napori, strah, čustvene travme in podobno. Če se le da, se poskušajmo izogibati tem dejavnikom. Po besedah strokovnjakinje je zelo pomembno, da prisluhnemo svojemu želodcu in ga ustrezno umirimo.
In če pogledamo še malo v zgodovino … Že Hipokrat je dejal, da naj bo naša hrana naše zdravilo.
Torej … naj bo naša hrana res naše zdravilo.
in še to … vzemimo si čas in ob vsakem grižljaju uživajmo…

Uživajte tudi sicer … in prisrčen pozdrav do naslednjič… Ljubica

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.