Santorini – Perissa

PERISSA – letovišče na otoku Santorini

Letovišče Perissa se nahaja na vzhodni obali otoka Santorini, od letališča oddaljeno 14 km in od prestolnice Fire približno 12 km. Razprostira se ob čudoviti črni peščeni plaži, ki jo lahko vidimo že nedaleč od centra Perisse. 

Center letovišča Perissa leži ob vznožju ogromne skalne gmote Mesa Vouno, ki se strmo dviga nad ravnico in morjem.
Ponoči je skala osvetljena in je učinek ogromne skalne gmote še večji.
Na osrednjem delu Perisse je trg, obkrožen s trgovinami in večjo cerkvijo. Tako v centru kot tudi v okolici letovišča Perissa se nahaja veliko hotelov, apartmajev in vil različnih cenovnih razredov.

Širok pas letovišča Perissa se razteza vzdolž edinstvene črne plaže, kjer se pod zelenjem skriva promenada s tavernami in kavarnami, zelo prijetna za dnevne in večerne sprehode, saj je ponoči razsvetljena.
V centru Perisse se neposredno ob plaži nahaja tudi urejen kamp.
Letovišče Perissa je malce bolj umirjeno, ponuja pa mnogo različnih športnih aktivnosti.

Plaža
Plaža v letovišču Perissa nosi modro zastavo za urejenost in čistočo in se nepretrgoma razteza vse od skalne gmote v smeri proti jugu v dolžino nekaj kilometrov.

Plaža je črna z vulkanskim peskom, mešanica proda, grobega peska in mivke, v vodi pa se ponekod pojavljajo tudi posamezne skale. Po celotni dolžini so urejeni ležalniki z senčniki, za katere skrbijo posamezne taverne in kavarne, ki po večini strežejo tudi na plaži in če ste njihov gost, so brezplačni.  Kljub vsemu je na plaži dovolj prostora tudi za tiste, ki se  želijo namestiti le na svoji brisači, za prijetno senco pa skrbijo drevesa ob promenadi. Plaža je dolga več kilometrov in se od letovišča Perissa povezuje s plažo Perivolos in naprej še s plažo Ag.Georgios.

Vodni in ostali športi
Tisti, ki imajo željo po različnih vodnih športih ali so zainteresirani za odbojko na mivki, lahko vse najdejo kakšen dober kilometer južno od centra letovišča Perissa.

Na svoj račun vsekakor pridejo tudi ljubitelji potapljanja, saj se lepote podvodnega sveta skrivajo ravno v potopljeni kalderi. V Perissi se nahaja Potapljaški center z organiziranimi prevozi do plaže Akrotiri (Caldera beach Akrotiri), v bližini katere so najlepše potapljaške točke v kalderi. Tam so pripravljeni čolni in vsa potrebna oprema.

Izleti in pohodništvo
Nad Perisso je gora Mesa Vouno, sredi katere se nahaja manjša kapelica, do katere je speljana kamnita pot.  Čas pohoda do nje je cca pol ure. Pot je urejena tudi do vrha gore, kjer so na ogled ostanki  antične Thire. Do vrha lahko greste tudi na ježo z osli.

Iz Perisse so organizirani tudi izleti z ladjico do znamenite rdeče plaže. Informacije in vstopna točka je na plaži tik pod omenjeno skalno gmoto.

Skalna gmota Mesa Vouno
Nad letoviščem lahko vidimo nenavadno ogromno skalno gmoto imenovano Mesa Vouno, visoko 385m. Na vrhu so ostanki nekdanje naselbine Antične Thire iz 8.stol. pred našim štetjem. Iz letovišča Perissa je večerni pogled na skalno gmoto fascinanten, saj je delno razsvetljena, nekje na sredi gore pa v soju luči sameva majhna cerkvica.

Zelo zanimiv je pogled na skalno gmoto je tudi iz plaže, kjer pride do izraza njena velikost. Skala se nad plažo in morjem dviga skoraj navpično.
Do vrha gore je speljana urejena kamnita pot, ki je v jutranjih urah še v senci in je pohod na njo prijeten, sicer pa so na razpolago tudi »taxi-osli« za lažje premagovanje strmine.

Izposoja vozil
Tako kot na preostalem delu otoka je seveda tudi v tem letovišču dovolj možnosti za izposojo vozil. Otok Santorini je relativno majhen in je za izposojo dovolj motor ali štirikolesnik, teh je tudi največ v ponudbi.

Javni promet
Javni promet je po otoku Santorini dobro organiziran, še posebej med večjimi kraji. Iz letovišča Perisse do prestolnice Thire je razpored voženj načeloma na pol ali ene ure, avtobusi vozijo dolgo v noč, celo po polnoči, tako imajo turisti možnost preživeti kakšen večer tudi v prestolnici.

(Celotna vsebina se bo v bodoče še nadgrajevala !)

Ostale vasice na otoku Santorini

Otok Santorini – na splošno

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.