Olimje na Kozjanskem

OLIMJE … idilična vasica na Kozjanskem

Tokrat se bom podala po slovenskih »zelenih« poteh … po čudoviti pokrajini na Kozjanskem.

Med hribčki se nahaja majhna, idilična vasica Olimje, ki nam obiskovalcem ponuja tisto pristno domače vzdušje v objemu bujne zelene narave, kjer se lahko na eni strani predajamo užitkom neokrnjene narave, hkrati pa lahko vidimo in doživimo pestro turistično ponudbo.
Vasico obdajajo zeleni grički, poraščeni z gozdiči, ceste pa nas popeljejo do različnih turističnih objektov.
Vasico Olimje sem že pogostokrat obiskala, saj je nekakšen »Kozjanski biserček«, kjer se lahko prijetno sprostiš in uživaš v vseh pogledih.
Tudi mladi pari svoj »tisti« dan radi preživijo v tej idili in svoj »Da« izrečejo v tukajšnji prečudoviti cerkvici.... zabavo pa mnogi nadaljujejo kar na bližnjem gričku, imenovanem Jelenov greben.

V osrčju Olimja stoji nekoč grad danes veličastni Minoritski samostan s tretjo najstarejšo lekarno v Evropi, ob njem pa je čudovita baročna cerkev Marijinega Vnebovzetja s temnejšo notranjostjo  … s črnim oltarjem in z zlatimi kipci.
Zunanjo sivo-belo podobo samostana v poletnih dneh krasi živobarvno okensko cvetje, zeleno okolico pa dopolnjuje botanični vrt, kjer lahko vidimo več kot 200 različnih vrst zelišč, ki so jih označili z imeni.
Pred samostanom se ob potki bohoti dišeča sivka, za leseno ograjico pa lahko občudujemo bogato obložen zeliščni vrt.
Do velikih »grajskih« vrat samostana vodi širok most, ob njem pa je manjši ribnik, v katerem se poigravajo zlate ribice.

Prehod v samostan je ves dan odprt in nas vodi do notranjega dvorišča mimo zeliščne lekarne (z raznimi čaji, zeliščnimi pripravki, tinkturami, mazili… )  in iz notranje strani je vhod v staro lekarno.
Stara lekarna naj bi izhajala iz 17. stoletja ob ustanovitvi Pavlinovega samostana, obokane stene sobe stare lekarne pa krasijo (obnovljene) čudovite starodavne freske iz 18. stoletja.

V neposredni bližini se nad samostanom razprostirajo obsežni travniki, na katerih se pase jelenjad ter srnjad, med njimi tudi mogočni mufloni … na vrhu griča pa stoji turistična kmetija Jelenov greben in s svojevrstno ponudbo divjačinske in gobje specialitete vabi turiste na gurmanske užitke, z domačimi sladkimi in slanimi izdelki pa na pokušine, ki jih bodo po novem izvajali tudi v novem “Proizvodno-turističnem centru, nedaleč vstran od omenjene domačije. V domači vinoteki se izvajajo degustacije priznanih slovenskih vin … v trgovini pa si lahko pred odhodom (ali pa že vmes) izberemo med doma narejenimi izdelki zase ali za prijatelje , možnost nočitev pa omogoča, tako lahko vse omenjene užitke dlje časa podoživljamo …

Pot do Jelenovega grebena vodi med pašniki, na katerih nas obiskovalce presenetijo skoraj udomačene že omenjene košute, jeleni ter ostale živali, ki se nam ob hranjenju popolnoma približajo, kar za mnoge obiskovalce predstavlja čudovito doživetje … te živali so namreč navajene jesti celo iz rok.

Večja turistična kmetija Jelenov greben ima res veliko vsega … in v omenjeno restavracijo, v kateri se dnevno vrstijo turisti, da okusijo domače specialitete … sva po obhodu zavila tudi midva … na divjačinski golaž seveda.

V bližnji okolici je še več različnih turističnih ponudb … manjša pivovarna Haler, ki se ponašajo s svojim lastnim svetlim in temnim pivom, pri Amonu skrbijo za navdušence golfa, imajo pa tudi zanimivo ponudbo … ekološke česnove izdelke. Pa še nekaj za vse sladkosnedce … v neposredni bližini samostana stoji čokoladnica z bogato ponudbo sladkih dobrot. Do nje vodi potka od samostana naprej mimo botaničnega vrta, čez majhen mostiček in že smo pri čokoladnici.

Za otroško veselje je dodatno poskrbljeno še v gozdiču, 1 km naprej od samostana, tam se namreč nahaja pravljična dežela »Koča pri čarovnici«.

Celotna vasica je med seboj zelo povezana … tudi s turističnim vlakcem, ki nas popelje od samostana do 4 km oddaljenih term Olimje.

Skratka, obisk idilične vasice iz srca priporočam … tu je namreč za vsakogar nekaj … za stare in mlade …
In če smo že pri pravljičnih deželah …  zame je pravljična dežela celotna pokrajina.

… do naslednjega petka …

… prisrčen pozdrav in obilo pomladno-poletnega sončka … Ljubica

Ali ste vedeli?! …
Vasica Olimje je prejela zlato medaljo za najbolj urejeno vas Evrope 2009 na tekmovanju Entdente florale.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.