Otok Lefkada – osebna doživetja … Izlet na Celino

Izlet na celino … Parga

Na otoku Lefkada je marsikaj zanimivega na ogled, vendar naju je v času najinega dopustovanja na tem otoku kljub temu zamikalo, da bi se zapeljala še malce po celini, glede na to, da je dostop do celine preprost … poleg tega sva imela najet avto še za en dan … in tako sva šla na izlet…
Zjutraj sva si seveda obvezno privoščila jutranjo kavico … si zraven še dodatno podložila želodec z obilnim zajtrkom ter se nato odpravila na pot.
Cesta naju je vodila najprej proti mestu Lefkada, tam sva prečkala tamkajšnje tako imenovano mokrišče, se zapeljala čez most in prispela na celinski del, se vozila najprej v smeri Preveza, kjer je tudi letališče … ter nato vožnjo nadaljevala ob obalni cesti v smeri proti večjemu pristanišču Igoumenitsa, oziroma drugače povedano … v smeri severo-zahod.

Med potjo sva lahko ves čas zaradi bližine obale opazovala morje in kar kmalu sva prispela do naselbine Paralia s prostrano peščeno plažo, kjer sva se na kratko tudi ustavila. Ob pogledu nanjo … uf plaže kar ni bilo konca … na njej urejeni ležalnik s slamnatimi senčniki, v bližini, kjer sva se ustavila, pa nekakšen barček.
Vožnjo sva nato nadaljevala … se peljala mimo prečudovite cerkvice, ki jo lahko vidite tudi na priloženi fotografiji … in poleg zalivčkov in vasic sva videla tudi večji močvirni predel, cesta je namreč tu speljana po griču, od koder je bil lep razgled naokoli.

Po nekaj ovinkih sva nato prispela do Parge. Parkirni prostor sva k sreči našla takoj in se odpravila peš proti centru vasice. Šla sva mimo ne ravno velike peščene plaže in prispela do središča vasice.

Slikovita, barvita vasica Parga je tudi v živo izgledala kot na fotografijah, ki sva si jih predhodno ogledovala že doma. Raznobarvne hiše so bile razporejene po griču navzgor, zraven pa je na manjšem polotočku stalo obzidje gradu (iz 11.stoletja), znotraj katerega je bilo precej na gosto zaraščeno zelenje.

Pred nadaljevanjem v katerokoli smer sva si privoščila kavico v eni izmed kavarn, od koder sva imela lep pogled na grad in vasico. Na pomolu, ki je bil postavljen sredi dogajanja, so bile pripravljale ladjice za enodnevni izlet poln turistov, na njih je namreč pisalo Paxos-Antipaxos… to sta sosednja otočka, eden s prečudovitim turkiznim morjem … ampak, kot sva nato izvedela, so za tisti dan zaradi prevelikih valov na morju izlet odpovedali.

Pargo obkrožajo različni zalivčki, kjer se nahajajo tri plaže, manjša peščena tik ob vasici, najmanjša malce naprej ter večja z bogato ponudbo na drugi strani polotočka oziroma obzidja.

Pred nama je bil skoraj celoten dan in privoščila sva si vsega po malem … malce namakanja v vodi … obhode po okolici … posedanje po tavernah … in se zelo pozno popoldan z lepimi vtisi vrnila nazaj v Nydri, kjer je sledila seveda večerja … in kot običajno pohajkovanje po ulicah letovišča Nydri ter sprehod ob pristanišču … o katerem pa vam bom več napisala naslednjič.

… Če ste slučajno kje na dopustu vam želim obilo zabave in nepozabnih trenutkov … sicer pa imejte se lepo, kjerkoli ste …

… prejmite prisrčen pozdrav … do petka … Ljubica

Celotna vsebina

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.