Otok Lefkada – osebna doživetja … Južni del otoka

Južni del otoka

Letovišče Nydri leži na vzhodni obali na sredi otoka Lefkada in kot sem že omenjala skozenj poteka glavna cesta iz smeri mesta Lefkada in naprej proti jugu otoka.
Po prevzemu avtomobila, ki sva ga najela, sva takoj krenila na pot … sprva na jug otoka Lefkada, kamor je vodila cesta … in nato naprej proti zahodu do čudovite plaže Porto Katsiki, pred tem pa sva se odločila, da si spotoma ogledava še kakšen zalivček in se podkrepiva, preden greva na plažo … nekaj uric za »namakanje« v vodi in sončenje je namreč za naju več kot dovolj.
Ob odhodu iz letovišča Nydri  je bila ura za nas dopustnike še dokaj zgodnja, čeprav je kazalec kazal že devet. Letovišče se je počasi že prebujalo, taverne so gostile turiste ob jutranji kavici, nekateri so bili že na pijači, plaže pa so počasi pridobivale posameznike, ki so iskali primeren prostor za kasnejše sončenje.

Najina vožnja je sprva potekala ob velikem zalivu, tu se namreč globoko v otok zajeda dokaj širok zaliv Vlicho, katerega ves čas krasijo jadrnice in raznovrstne ladjice, ob koncu zaliva pa se je cesta začela vzpenjati na hrib, od koder je bil čudovit pogled na celoten zaliv …  in ker je na tem predelu kratka razdalja do južne obale, sva ob nadaljnji vožnji kar kmalu zagledala zalivčke na drugi strani … na južni strani otoka.

Cesta naju je vodila desno … in zavila sva v naslednji zaliv … do ribiške vasice Sivota. Takoj na začetku vasice je bil nekakšen »divji kamp«, kjer sva tudi parkirala. Majhna vasica je delovala precej umirjeno. Ob obali so se vrstile taverne, poraščene z izrazito bogatim zelenjem, ki so dajale prijetno senco, nekaj mizic je bilo postavljenih na robu zabetonirane plošče ob vodi, ob kateri pa so na vodni gladini lebdeli ribiški čolni, jadrnice in manjše ladjice. Sprehodila sva se po vasici in srečala le tu in tam kakšnega turista … nekaj hišic naprej in prišla sva do konca vasice, kjer je bila tudi manjša plaža … prazna seveda. Odločila sva se, da se vrneva do avtomobila in da se bova takoj odpravila naprej do naslednjega večjega zaliva in se tam okrepčala.
Vožnjo sva tako nadaljevala proti zahodu in prišla do večje znamenite vasice oz. letovišča Vassiliki.

Avtomobil sva pustila na manjšem parkirišču ob vasici in šla peš po ulicah ter kmalu prispela do centra. Takoj sva opazila živahnost letovišča … turisti so uživali ob pijači in jedači, drugi ob stikanju po trgovinicah, tretji pa spet kako drugače. Mizice so bile postavljene ob rob obale, zaščitene od sonca z velikimi senčniki ter dodatno osenčene še z visokimi drevesi, v ozadju pa so se prelivale čudovite turkizne barve morja in krasno dopolnjevale celotno podobo letovišča … , kjer se je seveda pogled za trenutek tudi ustavil. Sprehodila sva se še do pomola in si letovišče ogledala v celoti, od tam je bil namreč čudovit razgled naokoli, nato sva si poiskala mizico … in se tako ob pijači in jedači nekaj časa predajala užitkom.

V precej pestrem letovišču se je ves čas nekaj dogajalo … turisti so množično prihajali in odhajali, letovišče je namreč znano po odlični morski hrani in sem prihajajo turisti tudi iz drugih krajev na morske dobrote, v pristanišču v neposredni bližini so se pozibavale ladjice, sredi zaliva pa so se v daljavi videli windsurferji, ki so uživali na valovih. Ves čas je rahlo pihljalo, kar nama je ob sicer izredno vročem dnevu zelo ugajalo.
Kosilo je bilo odlično … sedaj pa z brisačo na plažo … do katere še morava seveda priti… oziroma se do tja peljali … do znamenite plaže Porto Katsiki …

… kako je bilo in kako je izgledala plaža izveste v petek …

… do takrat pa prisrčen pozdrav … in obilo zabave … Ljubica

Celotna vsebina

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.