Otok Lefkada – osebna doživetja … Letovišče Nydri

Letovišče Nydri

Nydri je največje letovišče na otoku Lefkada (Lefkas), skozi katero poteka glavna cesta vzhodnega dela otoka, ki pa se vsak večer v predelu centra letovišča zapre (promet se namreč preusmeri na stranko cesto) in glavna cesta se za nekaj ur spremeni v sprehajalno promenado, ob kateri so številne trgovinice, manjše pekarne, lokalčki …  na nasprotni vzporedni strani … ob morski strani pa se v precej dolgi liniji vrstijo različni lokali, taverne ter restavracije, ki poleg domače tradicionalne grške kuhinje ponujajo tudi tuje dobrote, na primer iz italijanske kuhinje.

Skoraj celotno letovišče Nydri sva seveda raziskala že prvi dan.
Ob prihodu v hotel in po namestitvi je bila ura že pozno popoldan in zaradi vožnje, ki je navsezadnje v celoti trajala kar dovolj dolgo, čeprav je bil let kratek, sva že čutila lakoto. Najin hotel je stal tik ob plaži in sva jo lahko videla tudi iz najinega balkona … nekaj korakov … in že sva bila na njej.

Prodnata plaža se je pričela na nekakšnem manjšem polotočku in se razprostirala skoraj do centra letovišča. Palme, drevesa in drugo visoko zelenje je dajalo prijetno senco ob celotni plaži, na kateri so bili postavljeni ležalniki s senčniki, poleg pa so se na vsakih nekaj metrov nahajali lokalčki in bari hotelov, ki so stali zraven.

Do centra letovišča sva šla kar ob plaži in nedaleč naprej sva že stala na glavni cesti, ki je bila tisti trenutek še odprta za promet. Center sva si le na hitro ogledala, saj sva želela najprej na večerjo. Napotila sva se na drugo stran … na predel ob obali, kjer so se vrstile taverne … prijetne na pogled … ene okrašene z izredno bogatim zelenjem, druge s privlačnimi svetilkami, tretje spet kako drugače … »no, to je tisto, kar sva iskala!!! … sva komentirala in si izbrala eno med njimi … nama ustrezno, se prijetno namestila in si naročila … nekaj grškega seveda.

Ker je taverna stala nedaleč od morja, sva ves čas lahko opazovala dogajanja »na« in »ob« morski promenadi. Ob celotni obali se namreč nahaja pristanišče in videla sva lahko različne ladjice … večje in manjše, ki so se na morski gladini rahlo pozibavale. Po promenadi se je sprehajalo čedalje več turistov, ki so prav tako kot midva, šli v iskanje primernega prostora za večerjo.


Po odlični in malce zgodnji večerji sva se odločila, da se bova še sprehodila ob obali in si ogledala dogajanja od blizu … namreč, v daljavi sva videla večje ladje in gruče turistov, ki so se gnetli ob njih. Pristopila sva bližje in videla napise na ladjah … bile so turistične ladje namenjene za dnevne izlete. Na vsaki izmed njih je pisalo, kam je namenjena in kdaj je odhod. Seveda sva se odločila, da greva na kakšen izlet tudi midva, sicer ne takoj naslednji dan, ampak v naslednjih dneh pa zagotovo.
Večer na obhodu po letovišču Nydri je hitro mineval, mimoidočih turistov je bilo sčasoma čedalje manj … in tako sva tudi midva kmalu za njimi zapustila »prizorišče« in se odpravila nazaj v hotel.
Za naslednje jutro pa je bil plan izposoja avtomobila …

… do naslednjega petka …

… prisrčen pozdrav in čudovit teden vam želim … Ljubica

Celotna vsebina

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.