Otok Lefkada – osebna doživetja … Waterfalls

Dolina slapov

Otok Lefkada je eden redkih grških otokov, ki ima lasten vir vode, vendar čez poletje malce usahne. Se pa na otoku nahaja tudi višji slap in tako sva se odločila, da greva na krajši pohod in si slap tudi ogledava..

Področje se imenuje Waterfalls in se nahaja v kotlini blizu letovišča Nydri.
Ker so običajno poletni dnevi na grških otokih precej vroči, sva krenila na pot takoj po zajtrku. Do slapov je iz centra letovišča Nydri približno tri kilometre in  nama se je zdela razdalja ravno pravšnja za dopoldanski krajši pohod.

Pot naju je vodila najprej po asfaltirani cesti v naseljenem področju, ki pa je sčasoma prehajalo v okolje, poraščeno z bujnejšim zelenjem … in bolj ko sva se bližala slapovom, bolj hladno ozračje je postajalo , narava pa nama je med potjo stregla z gozdiči in gosto poraščenimi grmovji, sredi katerih je bilo slišati prijetno petje ptic. Ob cesti je bila speljana struga, ki je bila v spodnjem predelu popolnoma suha, višje pa je bilo v njej še nekaj vode. Pot oziroma cesta se je nadaljevala ob strugi in prispela sva do manjšega gostišča, kjer so gostje uživali v prijetni senci. Cesta se je tu zaključila in nadaljevala se je urejena pot, ki je vodila med skalami in raznim zelenjem, hrupa iz letovišča že zdavnaj ni bilo več, slišati je bilo le glas narave … šumenje listov, petje ptic in občasno rahlo žuborenje vode. Pot se je vila proti koncu tudi med skalami in pred nama je nenadoma stal skupek velikih skal, skozi katere se je pot nadaljevala in naju popeljala do prvega večjega jezera. Barva jezera je bila čudovita. Vanjo se je stekala voda iznad skal kot nekakšen manjši slap, jezero pa so obkrožale raznobarvne skale in grmovje… očarljivo.

Pot se je po lepo urejenih stopnicah nadaljevala v višje ležeči predel, kjer je bilo še več različnih jezer, na koncu pa se je pogled ustavil na slapu, po katerem se je pretakala manjša količina vode (čez poletje namreč malce usahne), pod njim pa je bilo jezero, kot nekakšen bajerček, v katerem pa je bila precej hladna voda. Nekateri so se šli vanjo celo malce ohladit. Na sploh pa je hlad v tisti kotanji na sicer zelo vroč dan zelo prijal.

Po krajšem postanku in ogledu sva se vrnila nazaj v letovišče Nydri, kjer pa je bilo ob prihodu že zelo vroče. Hladno okolje sva seveda šla iskat nekam v senco … ob hladni pijači seveda …
Popoldan sva tokrat preživela kar na »domači« plaži, večer pa kot običajno … v eni izmed tavern … na sprehodu po ulicah … ter po trgovinicah seveda.

Vsem tistim, ki uživate v pohodih po naravi, vam izlet do slapov vsekakor priporočam … je dejansko nekaj drugačnega glede na to, da je na otoku … na morju …  je pa hkrati tudi krasna priložnost za rahlo ohladitev v vročih dneh.

… uživajte kjerkoli ste … doma ali na dopustu…
… prisrčen pozdrav do naslednjega petka vam želim … Ljubica

Celotna vsebina

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.