Kam v vročih dneh…?

Kam na izlet v vročih dneh?

Poletje je več kot očitno tu … to nam dokazujejo temperature, ki se iz dneva v dan vzpenjajo na lestvici včasih že kar krepko čez 30 stopinj. Sonce nam že cel mesec pošilja žgoče žarke, pred katerimi pa se sedaj želimo čez dan vsaj malce odmakniti. Torej… kam se odpraviti v teh vročih dneh, če želimo na krajši izlet, nekam ven v naravo?

Obisk kakšne Kraške jame, ki se nahajajo globoko pod zemljo, so ta trenutek ena od odličnih rešitev za družinski izlet v vročih dneh, saj se lahko v njih zagotovo temeljito ohladimo. V Sloveniji se lahko pohvalimo z njimi, saj jih imamo kar nekaj … in naslednjič sledi opis ene največjih jam pri nas … Postojnske jame.

Hladna voda je to, kar nam v vročih dneh zelo prija in v tem so nekatere naše reke, kot so Soča, Kolpa in Krka na vrhu seznama z najhladnejšimi kopališči, saj se temperature voda pričnejo že nekje pri okoli 15 stopinjah, Soča že pri 10-ih …
… brrrr, to pa je mrzlo, če nam sonce sicer zagreje zrak na 35 stopinj, kajne?

Tudi kopanje v katerem od naših znamenitih jezer, kot je Bohinjsko ali v bajerjih, na primer v Šobčevem bajerju, nam bo ohladilo pregreta telesa.
Če pa želimo ostati na “suhem”, pa bodo tudi poti, ki vodijo ob izvirih rek, naše korake vsaj malo olajšale, saj nas bo hlad mrzle vode ves čas vsaj malce ohlajal. Noge si lahko pretegnemo na pohodu po kakšni kotanji ali kotlini, kjer vodijo poti pod gosto nasajenimi drevesi in še te s svojo senco dodatno pripomorejo k zmernejšimi temperaturami ali vsaj občutku po boljših temperaturnih pogojih. Med takšne poti sodi tudi Bistriški vintgar. Prijetna senca in potoček sta tisto, ob katerem bo lažji vsak korak.
Nad Bistriškim vintgarjem sem bila navdušena … opis o njem najdete TUKAJ.

Bodite lepo … in naj vam bodo počitniški dnevi čim lepši…
… prisrčen pozdrav do naslednjič … Ljubica

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.