Valentin

Valentinovo – dan zaljubljencev

Dan zaljubljencev, Valentinovo … ali morda še kakšen drug izraz. To je sicer dan v letu … 14. februar, tradicionalni dan, ki ga praznujemo … in na ta dan obdarimo naše ljubljene osebe ter jim namenimo več časa in pozornosti.

Prav je, da imamo dan kot praznik namenjen temu, saj ljubezen, pa naj bo kakršnakoli, igra v našem življenju zelo pomembno vlogo. Ljubezen nam daje moč in življenjsko energijo. Če smo obdani z ljubeznijo lažje premagujemo tudi težje življenjske ovire.
Znano nam je, da se je skozi celotno človeško zgodovino zaradi ljubezni dogajalo že marsikaj.
Ljubezen ima na nas ljudi več kot očitno zelo močan vpliv.

Običaji oziroma pomen dneva Valentinovo se po svetu malce razlikuje. Na ta dan se običajno poklanjajo poleg voščilnic še druga različna darila, predvsem vrtnice ter seveda čokolada, … v sodobnem času tudi medvedki in srčki … Skratka, vsak po svoje.

Prva povezava glede svetega Valentina z ljubeznijo naj bi segala v 14. stoletje, ko so dan 14. februarja v Franciji in Angliji razglasili za dan »ko se ptički ženijo«.
Pri nas v Sloveniji velja dan s tem rekom na Gregorjevo 12.marca. Dan svetega Valentina pa je imel v Sloveniji pomen kot »prvi spomladin, ki prinese ključ do korenin« in ta dan je veljal za dan, ko se je pričelo delo na vrtu in v vinogradu, v Beli krajini pa naj bi ta dan veljal celo za prvi pomladni dan. Kot dan zaljubljencev se je v Sloveniji uveljavil šele v zadnjem obdobju.
Omenila bom še eno zapisano zgodovinsko omembo … tudi v Shakespearovem Hamletu, v znani drami, ki je nastala v začetku 17. stoletja, je v vsebini omenjen dan Valentinovo.

Kdo je bil Valentin?
Svetnik Valentinius naj bi živel v tretjem stoletju … kot duhovnik v Rimu, nato škof v Terniji. Po legendi naj bi omenjeni svetnik deklici ozdravil vid (sveti Valentin je poznan kot zavetnik za oči), po drugi legendi pa naj bi ozdravil tudi božjastnega fanta (sveti Valentin je upodobljen tudi s pokrčenim otrokom pod nogami).
V letih 269/270 naj bi v Rimu umrl mučeniške smrti. Pred smrtjo naj bi napisal pismo ječarjevi hčeri, v katerem naj bi pisalo »Od tvojega Valentina«.

Za zaključek bi dodala še to ….
Imejmo se radi, pa ne le na dan zaljubljencev.
Svojim ljubljenim namenimo čas in pozornost vsaki dan … tudi tiste najmanjše pozornosti štejejo …

… in bodite v cvetju …
Prisrčen pozdrav do naslednjič … Ljubica

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.