Naš vsakdan – kava

Naša mala razvada – dišeča kava

Ali ste tudi vi tisti, ki se zjutraj najraje prebujate ob omamno dišeči kavici, ki nas s svojo aromo počasi prebuja tako nas same, kot tudi naše še malce zaspane brbončice.?
Torej … dobrodošli v »našem klubu jutranjih kofetkarjev«.
Pa da malce pokomentiram … ne sodim med tiste, ki spijejo na dan pet, šest ali celo več kav. Že nekaj časa več ne … priznam pa, da je bilo eno obdobje mojega življenja, takrat sem še delala na terenu s strankami … hja, takrat se je spilo res veliko, lahko rečem že kar na litre kave, ampak, kasneje sem to navado precej »oklestila« … na obvezno jutranjo rutino, torej jutranjo kavico, pravzaprav jutranjo XXL kavo … in morda ob pravi priložnosti še katero čez dan.

Kar zadeva mojih začetkov pitja kave … nisem bila tista, ki je že pri dvajsetih letih uživala ob pitju kave … dišala mi je sicer ves čas, okus pa mi takrat še ni ustrezal. Moje pitje kave se je pričelo v mojih zelo poznih dvajsetih, lahko rečem že skoraj pri tridesetih letih mojega življenja. Kavico sem tako začela piti postopoma … in čedalje več … in prišla tako na precejšnjo dnevno količino … tudi do osem kavic na dan. Nekaj časa je to trajalo, ampak sčasoma sem ugotovila, da to ne gre tako. Začela sem jo namenoma omejevati in vmesne kavice opuščati in prišla na tisto že omenjeno obvezno jutranjo »dozo«, ki mi zadostuje včasih tudi za cel dan, če pa se dogajajo »priložnosti ob kavi«, pa se je seveda potrebno takrat tudi pridružiti drugim »kofetkarjem«.

Ob vonju kavice se pogostokrat spomnim trenutkov iz otroštva, ko je bila na prodajnih policah na začetku odprtja naše nove samopostrežne trgovine na razpolago le cela kava, torej v zrnju in se je nato mlela. Spomnim se, da je bil v trgovini na polici ob veliki stekleni površini pred izhodom večji kavni avtomat, kjer so si stranke po nakupu nabavljeno kavo lahko zmlele. Seveda se je dišava od sveže mlete kave vonjala po celotni trgovini. Še danes se spominjam, kako zelo mi je dišala, čeprav sem bila takrat še otrok, obiskovala sem šele prvi, drugi razred osnovne šole.

Od kod izvira kava? … Od kdaj je v uporabi? …
Kakšni so rekordi uporabe kave? …
No, pa poglejmo ….
Po prebiranju raznih zapiskov naj bi kava izvirala iz Etiopije, vendar se opisujejo različne legende, tako ni povsem jasno, od kod resnično izvira.
Po eni legendi naj bi v devetem stoletju v Etiopiji kozji pastir po imenu Kaldi opazil pri svojih kozah, da so po zaužitju rdečih zrnc iz nekega grma postale zelo živahne. Tudi sam je nato prežvečil nekaj teh zrn in občutil poživitev. Ves navdušen je zrnca pokazal tamkajšnjim menihom, ti so zrna skuhali, vendar so bili zaradi slabega okusa razočarani in verjeli, da gre za hudičevo delo. Od jeze so zrna vrgli v ognjišče, ta pa so pričela dišati. Menihi so nato pražena zrna pobrali, jih očistili in skuhali. Tako naj bi nastala prva kava.
Po drugi legendi naj bi kavna zrna po slučaju odkril znani terapevt Omar iz pristanišča Moka v Jemnu, ki so ga oblasti nagnale v puščavo. Ob iskanju hrane po puščavi se je zaradi hude lakote lotil tudi rdečih plodov, ki so rastli na grmovju. Zrnje je bilo grenko, zato naj bi ga skuhal in po zaužitju tekočine ugotovil, da ima več energije, ki je trajala dlje časa. To tekočino je nato ponudil tudi svojim pacientom iz Moke, ti so mu namreč sledili v puščavo, ker so potrebovali zdravstveno pomoč in pacienti so se po zaužitju počutili veliko bolje. Glas o čudežnem zdravilu se je razširil naokrog in tedanji vladar je bil prisiljen Omarja prositi, naj se vrne nazaj v Moko
.

Od kod izvira avtohtona rastlina se pravzaprav ne ve zagotovo. Najverjetneje naj bi bila iz Etiopije iz tedanje regije Kaffa, od koder naj bi se širila nato v Jemen (sredi 15. stoletja), nato na Arabski polotok, do 16. stoletja se je razširila na Bližnji vzhod, severno Afriko in naprej na Apeninski polotok. In ker so bile Benetke v tistem času močno trgovsko središče, so kavo ponesle še na ostali Evropski predel.

Po podatkih, ki sem jih razbrala, naj bi obstajalo okoli 60 vrst kakavovcev, med katerimi so najpomembnejši arabika, robusta in liberika, z mnogimi podvrstami seveda. Tudi same priprave napitkov so različne … torej, kavni napitki za vse okuse!

Ali veste, da obeležujemo mednarodni dan kave, ki se je prvič praznoval 1. oktobra leta 2015.? Glede na to, da veliko zemljanov pije kavo, je navsezadnje prav, da ima tudi kava “svoj dan”…

Poglejmo še rekorde …
Skandinavci so med največjimi uporabniki kave na svetu, med njimi so Finci z 12kg na osebo na svetovnem vrhu, sledijo Norvežani s skoraj 10kg, na tretjem so Islandci z 9kg … (podatki iz leta 2018). Tudi Slovenci popijemo čedalje več kave in se uvrščamo precej visoko na svetovni lestvici.
In če se dotaknem še učinkov uporabe kave na naše zdravje … Razni preizkusi naj bi pokazali, da naj bi bile zmerne količine (torej do 4 skodelice na dan) neškodljive, morda bi lahko v nekaterih primerih celo koristile našemu telesu.

Torej … uživajmo ob kavici še naprej
… in prejmite prisrčen pozdrav od Ljubice

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.