Naš vsakdan – jutro

Jutranje prebujanje

Tokrat se bom dotaknila našega vsakdana … naših prvih jutranjih trenutkov … jutranjemu ritmu.
Naše vsakodnevne jutranje razvade so zelo različne, so pa prvi jutranji trenutki vsekakor zelo pomembni (pri meni že), navsezadnje, to je nekakšen uvod v nov dan.
Kakšen in v kolikšni meri jutranji ritual poteka je seveda odvisno tudi od tega, ali se odpravljamo že zjutraj v službo … ali pa smo doma in imamo zato več časa na razpolago.

Seveda potrebujemo svoj čas za jutranje prebujanje, morda kakšna kratka raztezna vaja, da malce prebudimo naše telo, preden nadaljujemo z jutranjo rutino, eni imajo zjutraj že kar aktivne vaje, morda celo tek v naravi, drugi pa tudi sprehod do najbližje pekarne po sveže žemljice … ljudje smo pač različni … eni tako, drugi drugače …

In med vse jutranje razvade zagotovo (vsaj pri mnogih) sodi tudi drobna prijetna razvada … tista dišeča jutranja kavica, ki nas s svojo omamno vonjavo popelje v užitek in prebudi naše še morda malce zaspane celice … naše čute … ter nas z novo energijo popelje v nov dan.
Ali morda veste, od kod ta dišeči napitek izvira, koliko vrst kav poznamo, od kdaj je v uporabi, koliko se je na leto porabi, rekordi takšni in drugačni…. ???
Več o kavi izveste tukaj

Poleg omenjene kavice je pri meni seveda obvezen tudi zajtrk, katerega ne izpustim nikoli, to navado imam že od otroštva. Kakšen je, pa je odvisno od dneva, enkrat bolj, drugič pa tudi malce manj zdrav … saj veste, h kavici pašejo včasih tudi rogljički, kajne?

Slovenci pa imamo še eno jutranjo navado … no ja, jaz nisem ravno med njimi, razen, če se pridružim komu, sama pa tega ne počnem … mi mu pravimo ”šilce”, ”štamprl” ali ”kratek”… torej požirek žgane pijače na tešče (po možnosti domače). Pravijo, da je dober za zdravje.
Najpogosteje se pri nas uporablja klasična domača slivovka, viljamovka, orehovec, pelinkovec … morda Jagermeister, tudi borovničke, češnjevec, limonovec ali kaj podobnega.
Hja … o tem bi se dalo pisati, ampak več o tem enkrat v prihodnje…

Skratka … jutranji ritual imamo vsak po svoje … pri marsikomu se nekako vsakodnevno ponavlja … vsak po svoje seveda, brez katerega pač ni pravega vstopa v nov dan.
Kakšne jutranje razvade imate pa vi?

Uživajte v svojem jutranjem razvajanju …
… in prejmite prisrčen pozdrav od Ljubice …
… do naslednjič …

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.