Božični Vojnik

Božični Vojnik

Vsako leto se v času pred božičem veliko govori in piše o dogodkih v prihajajočih prazničnih dneh.
Bleščeče lučke … okrašene smreke, vejice ali girlande z božično dekoracijo … adventni venčki … božična glasba … vonj kuhanega vina … vse to in še mnogo več nam daje čarobnost prazničnih dni.  Tu so še različni dogodki, ki v teh dneh zelo popestrijo urice in nam dajejo možnost dodatnega druženja.

Tokrat se bom osredotočila na simpatično naselbino Vojnik, ki leži v bližini mesta Celje, kjer se od leta 2015 trudijo pričarati tisto čarobnost božičnega časa s postavitvami prekrasnih unikatnih jaslic, ob katerih z veseljem obhodiš ulice večkrat, ne le enkrat.

Navadne ulice in dvorišča se spremenijo v razstavni prostor, na katerem so postavljene resnično najrazličnejše oblike jaslic … od preprostih do vrhunskih … vse iz rok preprostih ljudi, ki so v razstavni eksponat vložili obilico truda in svoj prosti čas. Sprehod po teh okrašenih ulicah nam vsekakor daje občutek domačnosti in spokojnosti, navsezadnje … dogajanje je v domačem okolju med tamkajšnjimi domačini.

Razstava se nadaljuje tudi v Jernejevem domu (ob župnijski cerkvi), kjer so prikazane odlične ročne spretnosti tudi na manjših razstavnih eksponatih.

Dogodki, prireditve in delavnice, ki se v tem času vrstijo na različnih lokacijah Vojnika, vsekakor popestrijo celoto. Čudovit koncert s prekrasno sceno, ki sem ga doživela v tamkajšnji cerkvi, mi bo ostal v trajnem spominu.

Tu je še »Božična vas«, ki se nahaja pod cerkvijo, obdana s stojnicami, ob katerih si lahko pogrejemo premražene roke s kuhanim vinom (kuhančkom), privoščimo si lahko malo kulinarike ali si po ogledu različnih domačih izdelkov izberemo nekaj za domov…

Projekta »Božični Vojnik« se vsako leto lotevajo s skupnimi močmi, pri katerem so poleg raznih društev dejavni tudi sami občani oziroma krajani in v času razstave dejansko živijo s tem. Zaradi profesionalnega odnosa se iz leta v leto veča število razstavljavcev in hkrati širi, ne samo v okviru Slovenije, pristopajo tudi posamezniki sosednjih držav.

Božični Vojnik ob mraku zaživi in je privabil že lepo število ljudi, saj si ga je do nedavnega ogledalo že okoli 100.000 ljudi.
Skratka … »Božični Vojnik« je vreden ogleda in doživetja…

Želim vam čim lepši predbožični čas …
… in prisrčen pozdrav do naslednjega petka … Ljubica

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.