Santorini – osebna doživetja … Kaldera

Santorini – osebna doživetja … Kaldera

Otok Santorini je relativno majhen otok (približni 18 km v dolžino in 5 km v najširšem delu otoka) in se ga da seveda tudi prehodit. Tako sva se tretji dan najinega bivanja na tem otoku odločila za krajši pohod in sicer do njihove velike atrakcije… imenovane Kaldera. O njej sva slišala že takoj ob prihodu na otok in sva jo seveda želela videti. Skratka… od najinega hotela do zahodnega dela otoka Santorini sva imela morda le kakšne 4 km hoje … in pred nama se je odprl pogled na atrakcijo …  na ogromno potopljeno kaldero. Ob pogledu nanjo in ob misli, kako se je skozi zgodovino oblikovala, je bil res fascinantni občutek.

… del kaldere …

Naj zelo na kratko obrazložim, za kaj sploh gre….
Otok Santorini je vulkanskega izvora. Vulkan naj bi začel bruhati pred 3 milijoni let in v dolgem zgodovinskem obdobju je otok zaradi občasnih izbruhov ves čas spreminjal obliko. Pred približno 21.000 leti se je osrednji del vulkana začel sesedati in tako je sčasoma na sredini nastala celo do 400 m globoka ugreznina (kaldera), katero je nato zalilo morje, na površju pa je ostal obroč, ki ga sedaj sestavljajo trije otoki, to so Santorini, Thirasia in Aspronisi (slednji je le skala). Omenila bom največji uničujoč izbruh in hkrati ponovni udor vulkana, ta se je zgodil pred približno 3.600 leti, imenujejo ga tudi »minojski izbruh« in je vplival tudi na sosednje otoke ter na ogromne vremenske spremembe.

Nea Kameni in Palea Kameni … v ozadju otok Thirasia

Vulkan je bil do sredine 20. stoletja še vedno aktiven in ob tem sta na sredi kaldere nastala še dva nova otočka (Nea Kameni in Palea Kameni), sedaj pa je vulkan v fazi ugašanja.
Skratka, omenjena kaldera predstavlja tako domačinom kot tudi turistom eno največjih atrakcij. V kaldero pogosto priplujejo velike turistične ladje, ki ostanejo čez noč ali za dlje časa, da si njihovi potniki lahko ogledajo celoten otok Santorini. V kalderi pa je aktualen tudi podvodni svet in imajo na otoku organizirane izlete za ogled tega podvodnega sveta. Torej, če ste ljubitelj potapljanja ali pa si to želite postati, ima vsak tukaj priložnost.
Kaldero obkrožajo strme pečine vrh katerih so nastale naselbine. Zanimivo je, da so hišice v naselbinah bele barve in na zelo temni podlagi precej izstopajo. Naj navedem še podatek, da meri kaldera v premeru nekje 9-10 km.

Pogled na kaldero iz vasice Oia … lepo vidne visoke strme pečine (levo) na vrhu pa so vidne bele vasice

Skratka, če boste letovali na otoku Santorini te atrakcije ne smete izpustiti, kot tudi ne ogled vsaj ene vasice na obrobju pečin.

Več o omenjenih vasicah v prihodnje…
Za danes pa le … prisrčen že skoraj poletni pozdrav… Ljubica

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.