Jesen je tu

Pa je jesen spet tu

Pred nekaj dnevi smo vstopili v jesenski čas, kar me kar malce žalosti, saj se nam bližajo čedalje krajši dnevi. Vreme je sicer še lepo, sončno … vendar vemo, da nas v prihodnje čakajo megleni in žal tudi bolj turobni dnevi.
Ampak … te dni nas sonček čez dan še prijetno razvaja, ob katerem se še vedno lahko sprehajamo v kratkih rokavih … in naj ostane tako čim dlje.
Namesto na prihajajoče turobne dni se bom raje osredotočila na tiste prijetne jesenske dogodke, ki nas osrečujejo in bogatijo jesenski vsakdan.

Trgatev je zagotovo na prvem mestu. Tisti dnevi prinašajo prijetna druženja čez dan, ob koncu opravila, to je običajno v večernih urah, pa se je v marsikateri vinski kleti oglasil kakšen glasbeni instrument (vsaj tako je bilo nekoč) … in ob spremljavi vokalnih glasov prisotnih je zazvenela domača glasba, ki je po okoliških gričkih odmevala daleč naokrog. Glasba, petje, ples, dobra volja in smeh … tako so vedno izgledali zaključki trgatev. … upam, da še vedno.

Tudi vsestransko uporabne buče so v tem času zelo aktualne. Organizirale se bodo razne “Bučarijade”, ob katerih se bodo predstavili “bučni” strokovnjaki v kuhi in peki raznih bučnih dobrot, organizirala pa se bodo tudi tekmovanja za največjo bučo. Naj navedem, da buče na tekmovanjih dosegajo čez 700 kg, najdaljša buča pa je merila skoraj 4 metre …
Preoblikovanje buč v zabavne podobe raznoraznih glav (pa tudi če to počnemo doma) nam vedno prinese veliko zabave in dobre volje.

Sprehodi po gozdu v tem času pa lahko »obrodijo« sladke sadove, saj se bodo kostanji kmalu vdali jesenskim temperaturnim spremembam in nam poslali kakšno pošiljko “ježkastih” kostanjev pod noge … in sledila bo vesela peka ali kuha sladkih kostanjev.

Vrtovi so nam čez poletje ponujali obilo zelenjave … sedaj sicer niso več tako bogati, ampak nekaj se pa še vedno najde.

Skratka, če pogledamo s tega vidika, je jesen po svoje tudi lepa.

V prihodnjih tednih nam bo narava ponujala čedalje več barvnih odtenkov … od rumene, oranžne, rdeče pa vse do rjave … dokler bo listje seveda vztrajalo na drevesih.

Torej … naj nam bo jesen v veselje.
Pošiljam vam topel jesenski pozdrav in vam želim čim več prijetnih jesenskih dogodkov…

… do naslednjič … Ljubica

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.