Mozirski gaj – park cvetja

Izlet v Mozirski gaj

Pomlad je tisti najlepši del leta, ko nam narava po sivem zimskem obdobju končno prinese nekaj barv, ob katerih se počutimo lepše in te barve nas tudi navdihujejo in nam dajejo energijo.
Sedaj smo stopili že kar krepko v pomlad in okoli nas se je že veliko cvetja razbohotilo.

Obilico barv nam je v teh dneh v Mozirskem gaju pričarala tudi razstava pomladnega cvetja, predvsem tulipanov, ob katerih so mnogi obiskovalci obstali in si vzeli trenutek časa za podrobnejši ogled teh lepotic.
Po podatkih naj bi bilo v Mozirskem gaju posajenih več kot 200.000 tulipanov in okoli 5.000 mačeh, poleg seveda drugega pomladnega cvetja.

Nedeljski oziroma praznični izlet v barviti park nam je resnično pobožal dušo, predvsem pa naše oči.

V parku smo lahko poleg cvetja videli tudi različne pletene skulpture, povzpeli smo se na razgledni stolp in se slikali v paviljonu, nekateri so se slikali z maskotama …
… pogled pa se nam je ustavi tudi ob različnih vodnih površinah.

Mozirski gaj že 43 let razveseljuje ljubitelje cvetja in svojim obiskovalcem zadnja leta poleg cvetja ponuja tudi pogled na podobo iz preteklosti, postavljeni so namreč različni etnografski objekti, kot so kmečka hiša, stari vodni mlin, kovačija, žaga, kašča, stiskalnica za sadje, čebelnjak …

Na letošnji razstavi so bile postavljene tudi fotografije, ki so prikazovale delovne akcije od začetka urejanja parka, iz njih pa je bilo razvidno tudi uničenje Mozirskega gaja, ki so ga povzročale naravne nevšečnosti… prva je bila leta 1981, ko je gaj prizadela huda poplava, deroča Savinja je namreč odplavila velik del parka… druga je bila novembra leta 1990, tokrat je vodna ujma naredila pravo opustošenje. S pridnimi rokami prostovoljcev so park ponovno v obdobju nekaj mesecev obnovili in spomladi ponovno odprli vrata obiskovalcem… tudi leta 2012 ni bila narava prizanesljiva in je park ponovno poplavilo.

Skozi zgodovino Mozirskega gaja je bilo zelo pestro dogajanje, o čemer bom v prihodnje še pisala.
Tokrat bom omenila le še ribnik, ob katerem stoji ribiški dom in je viden že takoj ob vstopu na parkirišče. Precej velika površina jezera predstavlja dom različnim ribam.

Če boste imeli priložnost, vam priporočam ogled tega čudovitega parka, odprt je namreč vsaki dan skozi poletje … vse tja do jeseni.
Toliko tokrat o Mozirskem gaju.
PS: Naj navedem še ceno vstopnice za Mozirski gaj… ta je znašala 7 eur za odraslo osebo.

… bodite v cvetju…
Prisrčen pozdrav do naslednjič… Ljubica

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.