Ptica čebelar

Ptica čebelar

Številne ptice, ki bivajo pri nas, videvamo precej pogosto, nekatere med njimi so del našega vsakdana, s svojim raznoraznim petjem pa nam polepšajo dneve.
Pri nas v Sloveniji živi tudi posebna vrsta ptic, pri katerih moraš imeti resnično srečo, da jih vidiš, saj so zelo redke … imenujejo se čebelar (oz. legat) in spadajo med ogrožene vrste ptic. Ime so dobile po načinu prehranjevanja, najljubše so jim namreč divje čebele, na seznamu prehrane pa so tudi druge velike žuželke, kot so kačji pastirji, ose, čmrlji in podobno.
Hmmm … zaradi teh prehranjevalnih navad mislim, da verjetno pri marsikomu niso najbolj priljubljene.


Te ptice so izredno hitre in spretne, tako si hrano lovijo kar med letom. Velike so slabih 30 cm, pri razponu peruti pa dosežejo velikost skoraj pol metra.
Pisana ptica čebelar je ptica selivka, ki preživlja zimo v tropskem delu Afrike. V Sloveniji imajo te ptice gnezdišča ob rekah Reka in Mura, vidimo jih lahko tudi na Goričkem in v Vrbini pri Brežicah, največja gnezdišča pa so v Kozjanskem parku, kjer v soboto (23. maja) pod strokovnim vodstvom organizirajo »Dan odprtih vrat na gnezdišču čebelarja«. Čebelarji naj bi tu gnezdili od leta 1984. Te ptice gnezdijo v rovih, ki jih izkopljejo v stene in meseca junija pričnejo z valjenjem.


V naselju Bizeljsko so za opazovanje na ustrezni razdalji postavili zaprto opazovalnico, od koder je možno s teleskopom ali daljnogledom opazovati te zanimive pisane ptice.
In kako do njih? … Kraj Bizeljsko leži na relaciji med Podčetrtkom in Brežicam. Približno pol kilometra zahodno od glavne ceste v Bizeljskem se nahaja peskokop, kjer gnezdijo te ptice.


Torej, če vas te ptice zanimajo, je sedaj čas, da si jih ogledate.

Bodite lepo! … do naslednjega petka… ❤️

… prisrčen pozdrav od Ljubice…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.